FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić: Suđenje "vukovarskoj trojki" ustupiti Srbiji

BEOGRAD,10. veljače(Hina) - Predsjednik Srbije Boris Tadić traži odTribunala za ratne zločine u Den Haagu da suđenje "vukovarskoj trojki"ustupi pravosuđu u Srbiji, prenose u četvrtak svi beogradskielektronski mediji.
BEOGRAD,10. veljače(Hina) - Predsjednik Srbije Boris Tadić traži od Tribunala za ratne zločine u Den Haagu da suđenje "vukovarskoj trojki" ustupi pravosuđu u Srbiji, prenose u četvrtak svi beogradski elektronski mediji.

Iz Tadićevog kabineta je priopćeno da su međunarodne institucije visoko ocijenile profesionalnost i objektivnost Specijalnog odjela za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

"Svako drugo rješenje bilo bi destabilizirajuće za cijelu regiju", ocijenio je Tadić u priopćenju povodom zahtjeva Tužiteljstva ICTY-a da predmet "vukovarske trojke" bude ustupljen pravosuđu Hrvatske ili Srbije.

Glavna tužiteljica haškog tribunala Carla Del Ponte predložila je u srijedu da se suđenje tzv. "vukovarskoj trojki", oficirima JNA optuženim za pokolj na Ovčari 1991., prepusti pravosuđu Hrvatske ili Srbije i Crne Gore.

U svom prijedlogu za suđenje trojici optuženih, koji se svi nalaze u pritvoru Haškog suda u Scheveningenu, Del Ponte na prvom mjestu navodi mogućnost prepuštanja suđenja Hrvatskoj, u kojoj se zločin i dogodio, a kao drugu mogućnost navodi SCG, na čijem su teritoriju optuženici uhićeni ili su se predali. Po njezinoj ocjeni, pravosuđe obiju zemalja osposobljeno je preuzeti suđenje.

Srbijanska strana ustupanje suđenja Srbiji argumentira činjenicom da je u Beogradu u tijeku proces neposrednim izvršiteljima zločina na Ovčari ocjenjujući uz to da bi predaja procesa Hrvatskoj povećala otpor javnosti prema suradnji s Haagom, a po nekim pravnim tumačenjima posredno bi se kršio Ustav Srbije koji brani izručenje vlastitih državljana drugim zemljama.

Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je u srijedu da će Hrvatska dati sve potrebne argumente da bi dobila ovaj slučaj, dok je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić rekao kako Hrvatska ima prioritet u preuzimanju suđenja jer je riječ o najtežem slučaju i kaznenom predmetu ratnog zločina počinjenog na njezinu teritoriju.

O prijedlogu tužiteljice odlučit će posebno sudsko vijeće ICTY-a.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙