FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog "slučaja nanbudo" zatraženo skidanje zastupničkog imuniteta Ferenčaku

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebačko Županijsko državnoodvjetništvo zatražilo je danas od Hrvatskog sabora ukidanjezastupničkog imuniteta Srećku Ferenčaku kako bi protiv njega idirektora Hrvatskog nanbudo instituta Petra Turkovića pokrenulokazneni progon u vezi preprodaje gradskog zemljišta, na kojoj suobojica navodno zaradili višemilijunske iznose.
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je danas od Hrvatskog sabora ukidanje zastupničkog imuniteta Srećku Ferenčaku kako bi protiv njega i direktora Hrvatskog nanbudo instituta Petra Turkovića pokrenulo kazneni progon u vezi preprodaje gradskog zemljišta, na kojoj su obojica navodno zaradili višemilijunske iznose.

O zahtjevu Hrvatskom saboru i postojanju osnovane sumnje da su Ferenčak i Turković počinili kaznena djela danas je izvijestilo Državno odvjetništvo, navodeći samo inicijale osumnjičenih.

Ferenčaka i Turkovića tereti se za zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, kaže se u priopćenju zamjenika glavnog državnog odvjetnika Laze Pajića.

U Državnom odvjetništvu kažu kako postoji osnovana sumnja da su Ferenčak i Turković kao čelnici Hrvatskog nanbudo instituta "nezakonitim rednjama ostvarili neprimjerenu materijalnu dobit", Turković oko 5,3 milijuna kuna, a Ferenčakova tvrtka oko 4,8 milijuna kuna.

Ukidanje imuniteta Ferenčaku traži se kako bi se protiv njega mogao podnijeti istražni zahtjev zagrebačkom Županijskom sudu.

U Državnom odvjetništvu kažu da je postojanje osnovane sumnje u nezakonitosti dvojice osumnjičenika utvrđeno nakon što je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala proveo izvide po kaznenoj prijavi koju je protiv čelnika Nanbudo instituta podigao zastupnik Hrvatskog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Jelić.

Jelić je prijavu podigao krajem prošle godine tvrdeći da su Ferenčak i Turković 1996. povoljno kupili gradsko zemljište namijenjeno gradnji doma za invalide, da bi ga kasnije prodali tvrtki Konzum, po znatno višoj cijeni.

"S obzirom da su tijekom postupanja utvrđene i nezakonitosti koje iziskuju postupanje građanskog odjela državnog odvjetništva radi zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske, to će istom pred nadležnim sudom pokrenuti odgovarajući postupak za pobijanje, odnosno utvrđivanje ništavnosti određenih pravnih radnji", stoji u priopćenju.

Inače, saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo, po uvriježenoj praksi, imunitet skida svim zastupnicima koje se sumnjiči za gospodarski kriminal i zlouporabu položaja i ovlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙