FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oracle i SAP u borbi za akviziciju softverskog rivala Reteka

NEW YORK, 10. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Bitka nadmetanja u tehnološkomsektoru počela se zakuhavati kako su američki Oracle i njemački SAPpočeli svojim ponudama 'vrbovati' softverskog rivala Reteka.
NEW YORK, 10. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Bitka nadmetanja u tehnološkom sektoru počela se zakuhavati kako su američki Oracle i njemački SAP počeli svojim ponudama 'vrbovati' softverskog rivala Reteka.

Retekove dionice skočile su 24 posto samo dan nakon što je Oracle predstavio svoju ponudu vrijednu više od 500 milijuna dolara. Ponudio je devet dolara u gotovini za svaku Retekovu dionicu, čime je stvorena situacija za potencijalno nadmetanje sa svojim konkurentom SAP-om, koji se nedavno složio da će kupiti Retek, proizvođača softvera za maloprodajnu industriju, za 8,5 dolara po dionici.

Oraclova ponuda procjenjuje kompaniju na 515 milijuna dolara nasuprot 486 milijuna koliko je teška ponuda SAP-a. Njemački softverski div koji je postigao sporazum o udruživanju s Retekom prošli mjesec, pozvao je dioničare da ne odustanu od takvog sporazuma.

Softverski analitičar Goldman Sachsa Rick Sherlund kazao je da izgleda da SAP ima tri dana da uzvrati svojom ponudom prije nego Retek može prihvatiti novu Oraclovu ponudu. "Nejasno je hoće li SAP izaći s novom višom ponudom, iako to ne bi iznenadilo obzirom da je Oracle ponudio svega malu premiju na SAP-ovu postojeću ponudu", kazao je Sherlund.

"Oracle možda uviđa da bi to mogao biti početak nadmetanja i možda je želio započeti radije s nižom nego znatno višom ponudom u odnosu na SAP", ocjenjuje analitičar.

Oracle, koji je lani pobijedio u oštroj bitci oko kupnje konkurenta PeopleSofta za 10,5 milijardi dolara, objavio je da je već prikupio 5,5 milijuna Retekovih dionica ili oko 10 posto udjela, tijekom posljednja dva dana trgovanja. Kupnjom PeopleSofta Oracle je zauzeo drugo mjesto na ukupnom tržištu poslovnog softvera odmah iza svog njemačkog konkurenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙