FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Džakarta: Počeo ministarski sastanak EU-a i ASEAN-a

DŽAKARTA, 10. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Ministri zemalja EU-a iSaveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) sastali su se u četvrtak uDžakarti, gdje će u sklopu sastanka ASEAN-a glavne teme njihovihrasprava biti pomoć namijenjena preživjelima nakon razornog tsunamijate poboljšanje suradnje u borbi protiv terorizma, izvijestili su učetvrtak službeni izvori.
DŽAKARTA, 10. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Ministri zemalja EU-a i Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) sastali su se u četvrtak u Džakarti, gdje će u sklopu sastanka ASEAN-a glavne teme njihovih rasprava biti pomoć namijenjena preživjelima nakon razornog tsunamija te poboljšanje suradnje u borbi protiv terorizma, izvijestili su u četvrtak službeni izvori.

Sudionici sastanka razgovarat će i o poticanju regionalne suradnje kada je riječ o trgovini, ali i o drugim temama poput problema s trgovinom narkotika, zaštiti okoliša, obrazovanju, prometu i migracijama.

Indonezijski ministar vanjskih poslova Hasan Wirajuda u pozdravnom je govoru izrazio nadu da će se dijalozi voditi u duhu otvorenosti i partnerstva te da će doprinijeti produljenju i jačanju suradnje na svim poljima o kojima će se razgovarati. Wirajuda je također kazao kako je u proteklih 30 godina EU bila cijenjen partner zemalja ASEAN-a te da je odigrala važnu ulogu u mnogim potezima što ih je udruga azijskih zemalja povukla.

Istaknuo je kako je tržište EU-a postalo jedno od najvažnijih za plasman proizvoda zemalja članica ASEAN-a te da u brojkama to iznosi 11, 5 posto njihove ukupne trgovinske razmjene, a EU je sa 35 posto izravnog stranog kapitala investirao u razne poslove u toj regiji. Zemlje članice ASEAN-a su Brunei, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mianmar, Singapur, Tajland, Filipini i Vijetnam.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om, europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner i Douglas Alexander, predstavnik britanske vlade koja u drugoj polovici ove godine preuzima predsjedanje Unijom, ministarska je trojka koja će se u Džakarti sastati s ministrom Wirajudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙