FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jugoistočna Azija traži pomoć UN-a za borbu protiv morskog razbojstva

SINGAPUR, 2. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Čelnici jugoistočne Azije ipredstavnici Američke obalne straže razgovarali su u srijedu o mogućemuključenju Ujedinjenih naroda u zaštitu Malajskog tjesnaca od morskihrazbojnika i terorista.
SINGAPUR, 2. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Čelnici jugoistočne Azije i predstavnici Američke obalne straže razgovarali su u srijedu o mogućem uključenju Ujedinjenih naroda u zaštitu Malajskog tjesnaca od morskih razbojnika i terorista.

Malajski tjesnac i indonezijske vode svrstane su među najopasnija područja u svijetu po morskom razbojništvu i oružanim pljačkama.

Na konferenciji o pomorskoj sigurnosti u organizaciji vlada južnoazijskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država singapurski ministar obrane Teo Chee Hean kazao je da je jača suradnja u sigurnosti potrebna za nadzor važnih morskih plovidbenih pravaca.

U srpnju je indonezijska, singapurska i malezijska mornarica počela koordinirati 24-satni nadzor Malajskog tjesnaca kojim prolazi više od četvrtine svjetske trgovine i gotovo sav uvoz nafte s Bliskog istoka prema Japanu i Kini. Taj nadzor "već je dao prve dobre rezultate", kazao je singapurski ministar.

Na skupu je postavljeno središnje pitanje - kako jugoistočna Azija, Washington i druge sile izvan regije mogu osigurati Malajski tjesnac, a ne ugroziti suverenost triju pomorskih država - Singapura, Malezije i Indonezije. Jedna je od mogućnosti uključiti Međunarodnu pomorsku organizaciju UN-a (IMO) u suradnju s jugoistočnom Azijom i SAD-om, kazao je zapovjednik Američke obalne straže za Pacifik viceadmiral Harvey Johnson.

A sam glavni tajnik IMO-a Efthimios Mitropoulos drži da jugoistočna Azija može surađivati s vanjskim silama tako da njima dijeli obavještajne podatke putem pomorskih agencija te zajedničkom koordinacijom obalnih straža i pomorske policije u Malajskom tjesnacu.

Singapur je na skupu upozorio i na opasnosti od mogućih veza između morskih razbojnika i militantne terorističke mreže kakva je Jemaah Islamiah, odgovorna za napade na Baliju 2002. s više od 200 žrtava. Od triju zemalja u najvećoj je opasnosti upravo Singapur, čija luka ostvaruje do sedam posto prihoda cjelokupnoga gospodarstva toga otoka (110 milijarda dolara) i druga je po prometu u svijetu iza Hong Konga.

Iako su morsko razbojništvo i pljačke zamrle nakon katastrofalnog tsunamija koji je potkraj prošle godine pogodio Indijski ocean, to je trajalo kratko i stručnjaci su u srijedu izvijestili o prvome novom izgredu, oružanom razbojstvu s otmicom kapetana i prvog časnika broda.

Singapurske su vlasti upozorile na osobito mračan scenarij: teroristi otimaju tanker krcat tekućim zemnim plinom ili smrtonosnim kemikalijama i uporabe ga kao "plutajuću bombu" protiv singapurske luke te ubiju tisuće ljudi.

Današnji je sastanak organiziran u sklopu regionalnog skupa zemalja članica ASEAN-a (Indonezija, Filipini, Malezija, Brunei, Singapur, Tajland, Vijetnam, Laos, Kambodža i Mianmar).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙