FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak pregovora u Ženevi pod američkim pritiskom

ŽENEVA, 9. veljače 2005. (Hina/AFP) - Pregovori između triju zemalja EUi Teherana o iranskom nuklearnom programu nastavljeni su u srijedu uŽenevi drugi dan za redom, a istodobno je Washington zamjerioEuropljanima da u pregovorima nisu dovoljno čvrsti.
ŽENEVA, 9. veljače 2005. (Hina/AFP) - Pregovori između triju zemalja EU i Teherana o iranskom nuklearnom programu nastavljeni su u srijedu u Ženevi drugi dan za redom, a istodobno je Washington zamjerio Europljanima da u pregovorima nisu dovoljno čvrsti.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice ocijenila je da tri zemlje koje pregovaraju s Iranom u ime Europske unije - Francuska, V. Britanija i Njemačka - nisu na dovoljno jasan način prenijele Teheranu opasnost od sankcija Vijeća sigurnosti UN-a.

"Ne vjerujem da je bilo tko Irancima jasno rekao ono što je trebalo", izjavila je Rice američkoj televizijskoj postaji Fox News. "Međunarodna zajednica mora biti sigurna da jasno daje na znanje Iračanima da će usavršavanje nuklearnog naoružanja pod pokrićem civilne atomske energije biti neprihvatljivo".

Diplomati bliski pregovorima u Ženevi odbacili su kritike Condolezze Rice, ističući da su Iranci svjesni opasnosti sankcija UN-a te da su pregovori više tehničke nego političke prirode.

Po mišljenju diplomata, bez američkog sudjelovanja Europi bi bilo bi nemoguće prikazati Teheranu u lijepom svjetlu neke prednosti poput mogućeg pristupa Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u zamjenu za odustajanje od atomskog oružja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙