FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: General Perišić ne osjeća se krivim za ratne zločine

ZAGREB/DEN HAAG,9. ožujka 2005.(Hina) - Bivši načelnik glavnog stožeraVojske Jugoslavije, general Momčilo Perišić, u srijedu se na prvompojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da se ne osjeća krivimni po jednoj od 13 točaka optužnice za ratne zločine.
ZAGREB/DEN HAAG,9. ožujka 2005.(Hina) - Bivši načelnik glavnog stožera Vojske Jugoslavije, general Momčilo Perišić, u srijedu se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da se ne osjeća krivim ni po jednoj od 13 točaka optužnice za ratne zločine.

"Časni sude, nisam kriv", ponavljao je Perišić nakon što mu je sudac čitao pojedine točke optužnice.

Tereti ga se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u osam točaka za zločine protiv čovječnosti i u pet točaka za kršenje ratnog prava i običaja počinjene u višegodišnjoj opsadi Sarajeva, raketiranju Zagreba u svibnju 1995. i pokolju Bošnjaka u Srebrenici 1995.

Perišića, koji je bio načelnik glavnog stožera VJ od kolovoza 1993. do studenoga 1998., tereti se za zločine koje su počinile snage bosanskih i hrvatskih Srba na temelju činjenice da su zapovjedni kadar tih snaga činili njemu podređeni oficiri VJ, premješteni na službu u vojsku Republike Srpske i tzv. vojsku srpske Krajine.

Ti su oficiri, uključujući Ratka Mladića u VRS, cijelo vrijeme rata primali plaće, promaknuća, i druge odluke preko 30. i 40. Kadrovskog centra glavnog stožera VJ, navodi optužnica.

Optužnica navodi da je Perišić pomagao i podržavao počinjenje zločina snaga bosanskih i hrvatskih Srba ili da nije spriječio da budu počinjeni, odnosno istražio i kaznio počinitelje.

Navodi se da je kao zapovjednik glavnog stožera VJ izravno raspolagao oružjem, streljivom, gorivom i drugim logističkim materijalom koji su kontinuirano dostavljani VRS i SVK.

Njegova optužnica, nakon one protiv bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, pokazuje kako je na operativnoj razini VJ provodila politiku srpskog vodstva 90-ih da se okupiraju i etnički očiste veliki dijelovi Hrvatske i BiH, kako bi se na njima stvorila "jedinstvena srpska država" odnosno Velika Srbija.

Perišića je 1991. zapovijedao granatiranjem Zadra s položaja JNA u zaleđu, za što je 1996. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora.

U ljeto 1992. je kao zapovjednik Hercegovačkog korpusa JNA vodio napad na Mostar, u kojem su granatirani civilni ciljevi i ubijeno na desetke Hrvata i Bošnjaka, no optužnica ICTY-a tereti ga samo za razdoblje 1993-95. kada je bio na čelu Vojske Jugoslavije.

Nakon smjene i umirovljenja 1998., aktivan je u redovima srbijanske oporbe te sudjeluje u rušenju Miloševića. Početkom 2001. postaje potpredsjednika reformističke vlade, kao čelnik Pokreta za demokratsku Srbiju. Krajem 2002. podnosi ostavku nakon afere u kojoj je osumnjičen za špijunažu u korist Sjedinjenih Država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙