FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare Ožbolt: Perišić u Haagu može odgovarati i za zadarsko zaleđe

ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt danas je izjavila kako postoji mogućnost da se haška optužnicaprotiv bivšeg načelnika glavnog stožera Vojske Jugoslavije generalaMomčila Perišića proširi i za zločine počinjene u zadarskom zaleđu.
ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt danas je izjavila kako postoji mogućnost da se haška optužnica protiv bivšeg načelnika glavnog stožera Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića proširi i za zločine počinjene u zadarskom zaleđu.

Takva mogućnost zasigurno postoji s obzirom da je Perišić već i u Hrvatskoj pravomoćno osuđen u odsutnosti za zločine počinjene u zadarskom zaleđu, kazala je Škare Ožbolt odgovarajući na novinarsko pitanje prilikom posjeta štandu Ministarstva pravosuđa na Zagrebačkom Velesajmu.

Perišića, koji se u ponedjeljak u Haagu dobrovoljno predao Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju, 13 točaka optužnice tereti za progon na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, istrebljenje, ubojstva, nehumana djela i napade na civile kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Optužnica se odnosi na razdoblje od 26. kolovoza 1993. do 24. studenoga 1998., kada je bio na čelu glavnog stožera Vojske Jugoslavije. Tereti ga se po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti zbog uloge koju su oficiri glavnog stožera VJ na službi u vojskama bosanskih i hrvatskih Srba, imali u opsadi i granatiranju Sarajeva od 1993. do 1995., raketiranju Zagreba u svibnju 1995. te pokolju Bošnjaka u Srebrenici 1995.

Škare Ožbiolt je i danas ponovila kako Hrvatska radi sve da se zatvori i jedino preostalo otvoreno pitanje u suradnji s Haaškim sudom - otkrivanje odbjeglog generala Ante Gotovine.

Ocijenila je da bi se Hrvatskoj u vezi pristupanju Europskoj uniji trebali vrednovati svi napori na poboljšanju suradnje s haškim sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙