FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 9. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 9. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

PRIŠTINA

Dosadašnji kosovski premijer Ramush Haradinaj, koji je u utorak službeno podnio ostavku na dužnost, otputovao je u srijedu nešto poslije 11 sati u Haag, kako bi se suočio s optužnicom koju je protiv njega podigao Haaški sud.

Haradinaj, koji je u Haag otišao dobrovoljno, otputovao je specijalnim zrakoplovom zajedno sa suprugom, novinarkom Radio televizije Kosova Anitom Muqaj.

Haški tribunal optužio je Haradinaja u vezi s djelovanjem tijekom rata na Kosovu, kad je bio zapovjednik bivše Oslobodilačke vojske Kosova za bivšu operativnu zonu Dukađinija, no optužnica je za sada zatvorena i njezini detalji još uvijek nisu poznati.

Vlasti u Prištini priopćili su nakon njegova odlaska da je zajedno s Haradinajem u Haag otišao Lahi Brahimaj, jedan od lokalnih zapovjednika bivše OVK za područje zapadnog Kosova, protiv kojega je također podignuta optužnica pred haškim tribunalom.

JERUZALEM

Službeni Izrael skeptičan je u pogledu načelnog dogovora raznih palestinskih naoružanih skupina o prekidu vatre, izjavio je u srijedu visoki izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

"Dok se palestinske terorističke skupine ne razoružaju i ne raspuste predstavljat će opasnost. Svi dogovori koji bi mogli biti zaključeni među njima, a cilj im je mir, zapravo imaju privremeni karakter", kazao je spomenuti dužnosnik za France presse.

On je aludirao na izjavu koju je za program izraelskog radija dao general Jibril Rajub, savjetnik za nacionalnu sigurnost u predsjedništvu Palestinske samouprave, a odnosi se na dogovor palestinskih naoružanih skupina o prekidu vatre na području Izraela i na okupiranim teritorijima.

GAZA

Pripadnici radikalnog palestinskog pokreta Hamas u srijedu su isključili mogućnost bilo kakvog primirja i prekida napada na Izrael ukoliko ta zemlja odluči nastaviti "s politikom obmana".

"Ništa nas ne potiče na proglašenje primirja dok Izraelci nastavljaju s politikom odgađanja i politikom obmane", rekao je za France presse glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri. On je reagirao na izjavu generala Jibrila Rajuba, savjetnika za nacionalnu sigurnost u predsjedništvu Palestinske samouprave koji je u utorak za izraelski radio rekao kako su sve palestinske naoružane skupine spremne razmotriti mogućnost prekida vatre.

"Izjave Jibrila Rajuba nisu točne. On govori u svoje ime i u ime Fataha i nema pravo govoriti u ime svih frakcija", smatra Zuhri.

MOSKVA

Ruski su zastupnici u srijedu pozdravili "eliminaciju" čečenskog vođe Aslana Mashadova koji je predstavljao umjereno krilo separatizma u Čečeniji.

"Eliminacija terorista međunarodnog kalibra može se gledati samo na jedan način: od sada će zlo biti umanjeno", kazao je predsjednik Dume (donjeg doma ruskog parlamenta) Boris Grizlov za prvi kanal ruske televizije.

"Čestitam šefu Federalnih snaga sigurnosti Nikolaju Petruševu za uspjeh njegovih postrojbi", dodao je Grizlov, izrazivši zadovoljstvo što je operacija izvedena tako da nije bilo drugih žrtava.

STRASBOURG

Eliminacija čečenskog vođe i borca za neovisnost Aslana Mashadova predstavlja zamku za mir i dovest će do još većeg radikalizma među separatistima, rekao je u srijedu posebni izvjestitelj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za Čečeniju Andreas Gross.

"Jako žalim zbog Mashadovljeva ubojstva i mislim da je ono zamka za mir. To je temeljna pogreška koja će dovesti do još većeg radikalizma među separatistima", rekAo je Gross za France presse.

Švicarski parlamentarac i jedan od organizatora projekta Okrugli stol o Čečeniji koji će se održati 21. ožujka u Strasbourgu, izrazio je sumnju da bi se uskoro moglo dogoditi da "prijatelji" Aslana Mashadova, koji je predstavljao umjerenu liniju u čečenskom separatizmu, "posebno mladi koji su odrasli u ratu, dođu u iskušenje da se priključe" radikalnom čečenskom ratnom vođi Šamilu Basajevu.

BRUXELLES

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u srijedu je, primajući izaslanstvo libanonske oporbe pozvao Libanonce na jedinstvo i mir s obzirom na izbore koji će se održati u svibnju.

"Održavanje izbora bit će ključna stvar. Jedinstvo i mir Libanonaca također će biti od velike važnosti", kazao je Solana prije toga sastanka. On je pred novinarima istaknuo potporu EU-a potpunoj primjeni rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti br. 1559.

Rezolucija poziva oko 14.000 sirijskih vojnika na povlačenje iz Libanona.

BAGDAD

Tijela 19 ubijenih osoba pronađena su u gradu Qaimu na zapadu Iraka, objavili su u srijedu bolnički izvori.

Svih 19, uključujući i jednu ženu, odjeveni su u civilnu odjeću, rekao je doktor Hamdi al-Alousi, direktor bolnice u tom gradu. Policija je objavila da su tijela pronađena u utorak navečer.

Irački pobunjenici aktivni su u i oko Qaima, koji se nalazi blizu granice sa Sirijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙