FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 9. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 9. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u utorak da su podaci o dugovima Ljubljanske banke hrvatskim štedišama različiti i da ih tek treba uskladiti."Ne samo da se razlikujemo u ocjenama nego su nam na raspolaganju različite službene i poluslužbene informacije. Zato je bio postignut dogovor da je najprije potrebno uskladiti ocjenu stanja: datume i broj štediša", rekao je Janša u razgovoru za slovenski radio u utorak, osvrćući se na svoj nedjeljni radni susret u Bovcu s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Kako je prenijela slovenska agencija STA, Janša je rekao da je Slovenija u rješavanju pitanja štednih uloga hrvatskih štediša u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb u zadnjih 10 godina više puta vukla poteze koji "nisu bili mudri" niti "u korist slovenskog gospodarstva". No, slovenski premijer tvrdi da mu ni danas nisu jasne okolnosti kako je 1989. godine došlo do toga da se promijeni status te banke.

PRIŠTINA - Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova izjavio je u utorak da veoma cijeni spremnost dosadašnjeg premijera Ramusha Haradinaja da surađuje s Haaškim tribunalom i izrazio žaljenje što je on napustio dužnost premijera da bi otišao u Haag. Predsjednik Rugova je kazao da jamči kako će Vlada Kosova nastaviti normalno raditi te da se sa time suglasio i i civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen. Na čelu vlade će do izbora novog premijera biti zamjenik premijera Adeem Saljihaj, koji je dužnosnik Demokratskoga saveza Kosova.

SKOPJE - Makedonija očekuje da će nakon objavljivanja optužnice protiv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja stanje na Kosovu ostati i dalje stabilno i pod kontrolom međunarodne misije i lokalnih institucija, priopćeno je u utorak iz kabineta predsjednika Makedonije Branka Crvenkovskog. Sa makedonske strane stanje se prati sa pozornošću što je preporučeno i makedonskim sigurnosnim snagama, ističe se u priopćenju. U izjavi za Makedonsku televiziju čelnik Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti je izjavio kako će Ramuš Haradinaj u Haagu dokazati svoju nedužnost.

RIM - Italija je u utorak pozdravila ostavku kosovskog premijera Ramusha Haradinaja kojeg je Haški sud (ICTY) optužio za ratne zločine. Haradinajeva ostavka "predstavlja pozitivan znak osjećaja za odgovornost", objavilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova. Haradinaj (35), bivši vođa albanskih gerilaca, prvi je albanski političar visokog ranga kojeg je Haški sud optužio u trenutku kada se nalazi na dužnosti. Ostavku je podnio u utorak i pristao otići u Den Haag, ističući, međutim, da se ne osjeća krivim.

EREZ - Prijenos kontrole nad Jerihonom i Tulkaremom palestinskim vlastima izvršit će se za nekoliko dana, objavio je u utorak izraelski ministar obrane Shaul Mofaz nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. "Idućih dana, prenijet ćemo kontrolu nad Jerihonom i Tulkaremom (Zapadna obala) nakon sastanka između izraelskih i palestinskih zapovjednika predviđenog za sutra", rekao je Mofaz na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Abasom u Erezu, glavnom prijelazu između Izraela i pojasa Gaze. Abas je pojasnio da će sastanak izraelskih i palestinskih sigurnosnih dužnosnika biti posvećen ne samo povlačenju iz gradova na Zapadnoj obali nego i područja koja ih okružuju.

MOSKVA - Ahmed Zakajev, predstavnik Aslana Mashadova u inozemstvu, potvrdio je u utorak za AFP smrt čečenskog pobunjeničkog vođe o kojoj je izvijestila ruska Savezna služba sigurnosti (FSB). "To je doista Mashadov", kazao je Zakajev u telefonskom razgovoru. Ravnatelj FSB-a izvijestio je nešto ranije ruskog predsjednika Vladimira Putina da su specijalne postrojbe snaga sigurnosti u utorak ubile Mashadova. Snimka trupla kojega je lice veoma sličilo na lice pobunjeničkog vođe, pokazana je na ruskoj televiziji.

WASHINGTON - Izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom izjavio je u utorak da je Izrael spreman normalizirati odnose s određenim brojem arapskih zemlja. "Teško radim na kontaktima i pregovorima s tim zemljama kako bi poslale diplomate ili predstavnike u Izrael, otvorile veleposlanstva ili interesne odjele", rekao je Shalom nakon sastanka s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice. Shalom nije želio reći o kojim se točno arapskim zemljama radi, no istaknuo je da Izrael "nema nijedan teritorijalni ni gospodarski spor s većinom arapskih zemalja, osobito u sjevernoj Africi i u Zaljevu". Šef izraelske diplomacije spomenuo je krajem veljače da postoji mogućnost da "10 arapskih zemalja otvori diplomatska predstavništva" u Izraelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙