FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša za što skoriji početak pregovora Hrvatske i EU

LJUBLJANA,8. ožujka 2005.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša uutorak je ponovio da je što skoriji početak pregovora Europske unije(EU) s Hrvatskom i njeno prilagođavanje europskim standardima uslovenskom nacionalnom interesu. Preveliko odgađanje pregovoradestabiliziralo bi cijelu regiju, ali i unazadilo okvir za dijalogkojim treba riješiti otvorena pitanja u odnosima Slovenije i Hrvatske, rekao je Janša.
LJUBLJANA,8. ožujka 2005.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša u utorak je ponovio da je što skoriji početak pregovora Europske unije (EU) s Hrvatskom i njeno prilagođavanje europskim standardima u slovenskom nacionalnom interesu. Preveliko odgađanje pregovora destabiliziralo bi cijelu regiju, ali i unazadilo okvir za dijalog kojim treba riješiti otvorena pitanja u odnosima Slovenije i Hrvatske, rekao je Janša.

"Osobno mislim da će odluka o tome hoće li pregovori s Hrvatskom početi 17. ožujka biti donesena tek 16. ožujka na sastanku europskih ministara vanjskih poslova", izjavio je Janša za Slovenski radio.

Komentirajući tvrdnju da početak pregovora s Hrvatskom 17. ožujka više ne podržava skoro nijedna članica EU-a, Janša je rekao da je i dalje na snazi zaključak EU-a da pregovori počinju 17. ožujka uz uvjet da Hrvatska potpuno surađuje s Haškim sudom.

Janša je također rekao da Haški sud nije samo tužiteljstvo i da zemlje Europske unije imaju na izboru mnoge mehanizme da utvrde surađuje li Hrvatska ili ne, te da Hrvatska ne treba biti talac jednog neriješenog slučaja.

Slovenski je premijer ipak istaknuo da je sadašnji pritisak na Hrvatsku razumljiv budući da se najviše može djelovati ako se zaprijeti strateškim interesom.

Janša je također rekao da je njegov nedjeljni susret s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom bio dogovoren još na njihovom prvom službenom sastanku u Mokricama 21. siječnja, te da nije, kako su to procijenili slovenski novinari, bio posvećen samo hrvatskom lobiranju za što skoriji početak pregovora s Europskom unijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙