FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Potreban dijalog o ekološkim zonama na Jadranu

LJUBLJANA,22. veljače(Hina) - Pri određivanju ekoloških zona usjevernom Jadranu potreban je dijalog, upozorava u utorak "Primorskidnevnik", tršćanski list koji izlazi na slovenskom jeziku.
LJUBLJANA,22. veljače(Hina) - Pri određivanju ekoloških zona u sjevernom Jadranu potreban je dijalog, upozorava u utorak "Primorski dnevnik", tršćanski list koji izlazi na slovenskom jeziku.

U vezi s namjerom Italije da proglasi svoju ekološku zonu nastala je živahna debata u Sloveniji i Hrvatskoj, primjećuje list. "Većina hrvatskih komentatora ističe da je talijanski potez bio očekivan iako je Italija imala primjedbe na proglašenje hrvatske ekološko-ribolovne zone", piše list i dodaje da većina u Hrvatskoj smatra kako će se talijanska i hrvatska zona na Jadranu dodirivati na sredini Jadrana.

No, nastavlja list, niz pitanja nastaje i u Sloveniji koja je "država koju će dvije ekološke zone stisnuti u morski kut i još grčevitije tražiti svoj izlaz na otvoreno more".

Poluslužbeno se može čuti da će i Slovenija proglasiti svoju ekološku zonu, no do kamo će se rasprostirati pitanje je koje također ima svoju težinu, napominje list. "Stručnjaci opravdano upozoravaju da će se inicijatori ekoloških pojaseva morati sastati i dogovoriti o primjeni zona. Slovenija naravno mora biti važan i jednakopravan sugovornik. Dogovor sa susjedima u tom je slučaju potreban i s gledišta međunarodnog zakonodavstva o pravu mora", ističe "Primorski dnevnik" iz Trsta.

Slovenija je pomorska zemlja sa stoljetnom tradicijom, no sadašnji problemi koji se u vezi sa zaštitom Jadrana pojavljuju za nju su i za njenu pomorsku ulogu od vitalne važnosti, napominje list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙