FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ženska mreža Hrvatske prosvjedom i priznanjima obilježila 8. ožujka

ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana žena,Ženska mreža Hrvatske koja okuplja 45 ženskih nevladinih udruga,održala je danas na Trgu Svetog Marka mirni prosvjed zbognezadovoljstva radom Vlade i pojednih ministarstava u provođenjuNacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova.
ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana žena, Ženska mreža Hrvatske koja okuplja 45 ženskih nevladinih udruga, održala je danas na Trgu Svetog Marka mirni prosvjed zbog nezadovoljstva radom Vlade i pojednih ministarstava u provođenju Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova.

Ženska mreža Hrvatske, među ostalim, zahtijeva da na predstojećim izborima žene budu zastupljenije na listama, da kandidacijske liste sadrže najmanje 40 posto žena, da se naizmjence navode kandidati i kandidatkinje, te da izborna povjerenstva ne prihvaćaju liste koje te kriterije ne zadovoljavaju.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor tijekom prosvjeda primila je predstavnice Ženske mreže koje su joj uručile svoje zahtjeve, što je bilo popraćeno negodovanjem prosvjednica te udruge na Trgu i njihovim pozivima potpredsjednici Kosor da iziđe ispred zgrade Vlade, što je ona i učinila.

Kosor je tom prigodom istaknula kako u Hrvatskoj ima 52 posto žena, koje zajedno mogu učiniti puno. Naglasivši da je Hrvatska među rijetkim zemljama koje imaju Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, posebno se založila da se to nasilje zaustavi, kao i za to da se na mjesta gdje su moć i novac postavi više žena.

Na upit o neplaćanju alimentacije, Kosor je rekla kako se posebno zalaže za dosljedno provođenje kaznenog zakona.

Okupljene predstavnice Ženske mreže Hrvatske zatažile su od potpredsjednice Kosor da njihove zahtjeve prenese muškarcima u hrvatskoj Vladi.

Prosvjedni skup na Trgu Svetog Marka podržale su i Morana Paliković Gruden, Vesna Pusić, te Gordana Sobol.

Ženska mreža Hrvatske u Europskom je domu uručila priznanja za rodno osjetljivo novinarstvo u 2004. godini "Maja Miles" novinarki Glasa Slavonije Mariji Molnar i slobodnoj novinarki Nataši Petrinjak.

(Hina) xkt yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙