FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSBC nadjačao dobitnike u naftnom i rudarskom sektoru

LONDON/FRANKFURT, 28. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Rast cijenaeuropskih dionica u ponedjeljak su predvodile snažne dionice naftnih irudarskih kompanija, no njihov su rast pritisnuli razočaravajućiposlovni rezultati bankarskog giganta HSBC.
LONDON/FRANKFURT, 28. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Rast cijena europskih dionica u ponedjeljak su predvodile snažne dionice naftnih i rudarskih kompanija, no njihov su rast pritisnuli razočaravajući poslovni rezultati bankarskog giganta HSBC.

Londonski Ftse indeks spustio se 0,13 posto, na 5.000 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,2 posto, na 4.356 bodova.

Ugovori teški više milijardi dolara sklopljeni u Kataru i cijene nafte na novim najvišim razinama u zadnja četiri mjeseca, potaknuli su jačanje dionica naftnih divova Royal Dutch/Shella i Totala, dok su cijene bakra na novim 16-godišnjim razinama i najviše cijene zlata u zadnjih osam tjedana ojačali dionice Anglo-Americana i BHP Billitona.

Dionice Shella su pod utjecajem vijesti o potpisivanju ugovora o isporukama tekućeg zemnog plina s Katarom, u vrijednosti sedam milijardi dolara, ojačale jedan posto. I dionice Totala su poskupjele nekih jedan posto budući se očekuje da će potpisati ugovor o isporukama tekućeg zemnog plina s Katarom, u vrijednosti nekih tri milijardi dolara.

No dobro raspoloženje su narušile vijesti iz druge najveće u svijetu banke HSBC, koja je izvijestila o dobiti u 2004. prema najnižim očekivanjima. Njezine dionice su oslabile gotovo tri posto.

Na strani gubitnika našle su se još i dionice španjolske telekom tvrtke Telefonice, koje su se spustile jedan posto pošto nije ispunila očekivanja u pogledu dobiti zbog troškova restrukturiranja. Oslabile su i dionice France Telecoma, također jedan posto, nakon što je relativno nepoznat Didier Lombard izabran za novog izvršnog direktora kompanije.

Lošem raspoloženju su pridonijele i cijene nafte iznad 52 dolara i pad dolara prema euru. A ulagači oklijevaju i s otvaranjem novih pozicija pred ovotjedno objavljivanje niza poslovnih izvješća i ključni podatak o zaposlenosti u SAD-u, koji bi trebao pokazati 200-tinjak tisuća novih radnih mjesta u veljači.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,7 posto, na 11.740 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙