FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Simvastatini djelotvorno oružje protiv srčanih slabosti

ORLANDO, 8. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Simvastatini, snažni reduktorikolesterola, glavnog uzroka kardiovaskularnih bolesti, jednako sudjelotvorni protiv slabljenja srčanog mišića, prema istraživanjimapredstavljenima u ponedjeljak na godišnjoj konferenciji Američkogkoledža za kardiologiju.
ORLANDO, 8. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Simvastatini, snažni reduktori kolesterola, glavnog uzroka kardiovaskularnih bolesti, jednako su djelotvorni protiv slabljenja srčanog mišića, prema istraživanjima predstavljenima u ponedjeljak na godišnjoj konferenciji Američkog koledža za kardiologiju.

Analiza podataka dobivenih od više od 32.000 nekadašnjih američkih bolesnika koji su patili od ozbiljnih srčanih problema izazvanih nemogućnošću mišića da pumpa krv, pokazala je da je kod bolesnika liječenih simvastatinima smrtna opasnost smanjena za 10 posto u odnosu na one koji ih nisu uzimali, izjavila je dr. Sathya Jaganmohan.

Druga komparativna studija o bolesnicima koji su patili i od teške insuficijencije srčanog mišića i kojima su ugrađeni pacemakeri ili defibrilatori, pokazala je da su simvastatini smanjili opasnost od smrti za 28 posto, istaknuo je dr. Andrew Sumner, sa sveučilišta Pennsylvanija. Smanjenje broja naglih smrtnih slučajeva izazvanih srčanim arestom dostiže 63 posto kod bolesnika koji imaju pacemaker, istaknuo je on.

Kod osoba visokog srčanog rizika, intenzivno liječenje simvastatinima puno je djelotvornije nego sa standardnim dozama za smanjenje simptoma arterijske upale i kardiovaskularnih rizika, pokazala je studija koju je vodio dr. Kausic Ray.

Ti su istraživači testirali učinke simvastatina, koji u jetri blokiraju enzim koji proizvodi "loš" kolesterol, na C-reaktivnom proteinu (CRP), važnom pokazatelju upale arterija.

Rezultati tog kliničkog pokusa pokazuju da su visoke doze simvastatina bile djelotvornije u smanjenju CRP-a kod osoba s više visokorizičnih faktora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙