FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G10 ne mijenja prognozu o gospodarskom rastu usprkos skupoj nafti

BASEL, 8. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Čelnici vodećih središnjih bankaskupine najrazvijenijih država svijeta G10 izjavili su da njihovaprognoza o rastu svjetskog gospodarstva ostaje nepromijenjena ali suod naftnih tržišta ipak zatražili veću transparentnost.
BASEL, 8. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Čelnici vodećih središnjih banka skupine najrazvijenijih država svijeta G10 izjavili su da njihova prognoza o rastu svjetskog gospodarstva ostaje nepromijenjena ali su od naftnih tržišta ipak zatražili veću transparentnost.

Predsjedatelj skupine čelnika središnjih banaka G10 Jean-Claude Trichet ukazao je nakon sastanka u Baselu na "uglavnom nepromijenjeno mišljenje da je ovogodišnji gospodarski rast snažan". Dodao je da ne isključuje mogućnost pada cijena nafte ali je ponovio da je oprez i dalje nužan.

"Zasigurno bismo željeli pozvati na veću transparentnost", kazao je predsjednik Europske središnje banke (ECB) novinarima, dodajući da je priopćenje upućeno naftnim tržištima bilo "glavna poruka" njegova sastanka s kolegama.

Na posljednjem sastanku u siječnju čelnici središnjih banaka predvidjeli su "znatan" gospodarski rast od oko četiri posto uz pretpostavku o padu cijena nafte.

Trichet je naglasio da ta prognoza čelnika središnjih banaka ostaje nepromijenjena ali nije pritom navodio konkretnu brojku o mogućoj stopi gospodarskog rasta.

Prognoza skupine G10 temeljila se uglavnom na očekivanjima da će cijene nafte padati nakon rekordnih vrijednosti dosegnutih proteklih mjeseci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙