FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niske temperature podigle cijene nafte iznad 49 dolara

LONDON, 22. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Uslijed najnovijeg valazahlađenja koji je zahvatio Europu i Sjedinjene Države, cijene nafteporasle su u utorak na američkom tržištu, prvog dana trgovanja u ovometjednu, iznad 49 dolara po barelu.
LONDON, 22. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Uslijed najnovijeg vala zahlađenja koji je zahvatio Europu i Sjedinjene Države, cijene nafte porasle su u utorak na američkom tržištu, prvog dana trgovanja u ovome tjednu, iznad 49 dolara po barelu.

Cijena barela sirove nafte na njujorškom tržištu skočila je za 91 cent, na 49,26 dolara, što je njezina najviša razine od 27. siječnja i osjetno viša u odnosu na prosječnih 41,48 dolara u prošloj godini. Brent nafta na londonskom tržištu poskupjela je 48 centi, na 47,21 dolar.

"To je zbog hladnog vremena i zato što je Brent u ponedjeljak na zatvaranju bio skuplji", kazao je John Brady pu ABN Amro u New Yorku.

Hladno vrijeme na obje strane Atlantika pomoglo je poticanju kasne zimske potražnje za lož uljem, izazivajući novi rast cijena obzirom da su američke zalihe goriva i dalje prilično niske.

Po meteorološkim prognozama, Europu idući tjedan očekuje hladnije vrijeme od uobičajenog za ovo doba godine, dok su američki sjeveroistok prošlog vikenda već pogodile neuobičajeno niske temperature.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pomno prati kretanje globalnih zaliha nafte kako bi osigurala da njihovo preveliko povećanje ne izazove spiralni pad cijena u vrijeme kada potražnja obično slabi po završetku zime na sjevernoj hemisferi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙