FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vidi: 10 informatičkih domaćih tvrtki nudilo lažne AMD procesore

ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - U Hrvatskoj su se na tržištu pojavililažni procesori s oznakom proizvođača AMD, koji su vrlo vjerojatnoizbjegli policijsku zapljenu na Tajvanu, a 10 domaćih informatičkihtvrtki ih je imalo u ponudi, izvijestio je kompjutorski časopis Vidi.
ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - U Hrvatskoj su se na tržištu pojavili lažni procesori s oznakom proizvođača AMD, koji su vrlo vjerojatno izbjegli policijsku zapljenu na Tajvanu, a 10 domaćih informatičkih tvrtki ih je imalo u ponudi, izvijestio je kompjutorski časopis Vidi.

Procesori o kojima je riječ prodaju se po nižoj cijeni od originala jer se najvjerojatnije radi o procesorima koji su škart, odnosno nisu prošli kontrolu kvalitete proizvođača i bili su poslani na uništenje. Ti se čipovi osjetno više zagrijavaju od originalnih AMD procesora, imaju upitne performanse i moguća su opasnost ostalim komponentama računala. Iako se ti procesori na tržištu prodaju pod imenom "AMD", ta korporacija ne stoji iza njih i AMD ne nudi nikakvu garanciju.

Glavni i odgovorni urednik časopisa "Vidi" Igor Škevin je izjavio da su lažni AMD-ov procesor kupili u jednom malom infromatičkom dućanu u kojem im ga nisu htjeli dati na testiranje. Naglasio je da je sumnju da je riječ o lažnom procesoru izazvalo to što im ga nisu dali ne testiranje, jer hrvatske informatičke tvrtke obično ustupaju proizvode informatičkim časopisima.

Nadalje, sumnjiva im je bila oznaka procesora koja je glasila B Grade ili druge klase, a Škevin kaže da nema procesora druge klase, kao "što nema ni Mercedesa druge klase". Sumnjivi su bili i kraći rok jamstva koji je za ove procesore bio 12 mjeseci, umjesto uobičajenih 36 mjeseci, kao i činjenica da procesor nije imao ni originalno pakovanje ni dekleraciju uvoznika.

Stručnjaci VidiLaba, testnog laboratorija izdavačke kuće Vidi, posumnjali su u neobične oznake "B Grade" istaknute uz procesore tvrtke AMD u internetskim cjenicima poznatih informatičkih tvrtki u Hrvatskoj. Takav procesor, označen kao "AMD Athlon XP B Grade" (brojevi: 2600+ te 3200+), eksperti VidiLaba su kupili i detaljno laboratorijski ispitali.

Nakon detaljnog testiranja i konzultacija s ispitnim centrom AMD-a u Austinu (Texas) te središnjeg AMD-ovog ureda za EMEA regiju u Muenchenu, zaključeno je da su posrijedi "lažni" AMD-ovi procesori, čime se iskorištava trenutačna popularnost AMD-ovih procesora u Hrvatskoj i svijetu, kaže se u priopćenju Vidija.

Škevin je kazao da su te procesore našli na cjenicima desetak informatičkih tvrtki u Hrvatskoj, ali da su ih nakon napisa u njihovom časopisu većina tvrtki skinula sa cjenika.

Procesori tvrtke AMD-a inače su vrlo zastupljeni u Hrvatskoj. Škevin procjenjuje da čak oko 70 posto lani kupljenih računala u Hrvatskoj ima u sebi ugrađen AMD procesor.

Više od 100 tisuća osoba, koliko je godišnje kupaca računala u Hrvatskoj, potencijalno je ugroženo ovom tržišnom prijetnjom, smatraju u Vidiju.

Kako se "lažni" procesor na hrvatskom tržištu može nabaviti po cijeni od oko 600 kuna, potencijalno, hrvatski kupci mogu biti ukupno oštećeni i do 60 milijuna kuna vrijednosti, ističu.

Škevin je naglasio da se u javnosti javlja percepcija da AMD procesori ne valjaju, što nije točno, jer je u ovom slučaju riječ o tvorničkom škartu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙