FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anketa: žene diskriminirane pri dobivanju posla

ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Čak četiri petine ispitanika koji susudjelovali u istraživanju web portala Posao.hr na temu "Žene izapošljavanje" smatra kako su žene u Hrvatskoj diskriminirane u odnosuna muškarce pri dobivanju posla.
ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Čak četiri petine ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju web portala Posao.hr na temu "Žene i zapošljavanje" smatra kako su žene u Hrvatskoj diskriminirane u odnosu na muškarce pri dobivanju posla.

Istraživanje je provedeno u siječnju ove godine i u njemu je sudjelovao 861 ispitanik, od čega 821 ženu. Istraživanje je, kako su pojasnili na portalu Posao.hr, provedeno kako bi se dobio uvid o iskustvima i mišljenju korisnika koja se tiču prava muškaraca i žena u zapošljavanju.

Kao najveći problem s kojim se susreću žene na radnom mjestu navedeni su nepovjerenje u sposobnosti žena za obavljanje zahtjevnijih zadataka (41 posto), nemogućnost napredovanja na više funkcije (21 posto), manje plaće u odnosu na muške kolege koji rade isti posao (15 posto), veću izloženost mobbingu (15 posto) te nedovoljno ulaganje u edukaciju žena (8 posto).

Rezultati istraživanja pokazali su i kako 72 posto sudionika ankete smatra da su žene u Hrvatskoj slabije plaćene u odnosu na muškarce, deset posto ih smatra kako su bolje plaćena, dok ih 18 posto smatra kako su muškarci i žene jednako plaćeni.

Prema rezultatima istraživanja, žene se najviše zapošljavaju na poslovima administracije (44 posto) i trgovine (35 posto).

Čak 92 posto ispitanika drži kako se na majčinstvo pri zapošljavanju uglavnom gleda negativno, 7 posto njih misli da je majčinstvo irelevantno, dok samo 1 posto ispitanika smatra kako se na majčinstvo uglavnom gleda pozitivno.

Na pitanje bi li radije zaposlili ženu ili muškarca ukoliko bi bili u ulozi poslodavca, 82 posto ispitanika se izjasnilo da im je svejedno, njih 14 posto bi radije zaposlili ženu, a samo 4 posto bi zaposlilo muškarca.

Najviše ispitanika bilo je iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije (59 posto), Splitsko-dalmatinske (6 posto), Primorsko-goranske (5 posto) i Osječko-baranjske (5 posto). Čak 50 posto ispitanika ima završen fakultet, 32 posto ih ima završenu srednju školu, 14 posto višu školu, magisterij ili doktorat ima njih 3 posto, dok osnovnoškolsko obrazovanje ima samo 1 posto od ukupnog broja ispitanika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙