FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Luxembourg: Žužul vjeruje da će pristupni pregovori početi 17. ožujka

LUXEMBOURG, 15. veljače 2005. (Hina) - Ministar vanjskih poslova uostavci Miomir Žužul u utorak je izjavio kako je nakon sastanka spovjerenikom EU za razvoj Louisom Michelom izraženo zajedničkouvjerenje da će pristupni pregovori Hrvatske i EU početi 17. ožujka.
LUXEMBOURG, 15. veljače 2005. (Hina) - Ministar vanjskih poslova u ostavci Miomir Žužul u utorak je izjavio kako je nakon sastanka s povjerenikom EU za razvoj Louisom Michelom izraženo zajedničko uvjerenje da će pristupni pregovori Hrvatske i EU početi 17. ožujka.

"S Michelom sam razgovarao o tome kakva je situacija u Europskoj komisiji u odnosu na početak pregovora s Hrvatskom i informirao ga o svemu što Hrvatska čini da ispuni postavljene obveze" izjavio je Žužul za Hinu u Luksemburgu.

Na sastanku je izraženo zajedničko uvjerenje da će 17. ožujka početi pregovori o pristupanju Hrvatske EU, istaknuo je Žužul.

Dodao je da je s Michelom, koji je osvjedočeni prijatelj Hrvatske, razgovarao o njegovu posjetu Hrvatskoj i Vukovaru, gdje je proglašen počasnim građaninom zbog zasluga koje je kao ministar vanjskih poslova Belgije imao za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

Žužul je na ministarskom sastanku u Luxembourgu održao nekoliko bilateralnih sastanaka, među ostalima s luksemburškim ministrom za razvoj Jean-Louisom Schiltzom, s ministrom vanjskih poslova Cipra Georgeom Iacovuom, te državnim tajnicima MVP-a Italije, Mađarske, Poljske i Slovačke. Svi sugovornici su, po Žužulovim riječima, podržali skori početak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om.

Na skupu ministara razvoja razmatrani su mehanizmi za nastavak pomoći EU područjima pogođenima tsunamijem, pomoć državama u razvoju u brobi protiv AIDS-a i Milenijskim ciljevima razvoja koje je postavio UN, u sklopu čega je bilo najviše riječi o sredstvima koja treba uložiti da bi se prepolovilo siromaštvo u svijetu u idućih deset godina.

Povjerenik EU Louis Michel na skupu je predstavio novu Europsku deklaraciju o razvoju.

Ministar Žužul je sudjelovao u raspravi o Milenijskim ciljevima razvoja, izražavajući podršku Hrvatske tom projektu i provedbi konkretnih akcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙