FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juncker traži da Turska ispuni obećanje i potpiše sporazum iz Ankare

LUXEMBOURG, 28. veljače 2005. (Hina/AFP) - Luksemburški premijer ipredsjedatelj Europske unije Jean-Claude Juncker zatražio je uponedjeljak da Turska ispuni svoje obećanje da će ugovor o carinskojuniji koji ju već veže uz stare države članice EU proširiti i na desetnovih.
LUXEMBOURG, 28. veljače 2005. (Hina/AFP) - Luksemburški premijer i predsjedatelj Europske unije Jean-Claude Juncker zatražio je u ponedjeljak da Turska ispuni svoje obećanje da će ugovor o carinskoj uniji koji ju već veže uz stare države članice EU proširiti i na deset novih.

Juncker je dao do znanja da Ankara u protivnom možda neće moći početi pregovore o pristupu EU-u 3. listopada kao što je bilo planirano.

"Turska treba potpisati protokol (o proširenju ugovora o carinskoj uniji potpisan 1963. u Ankari)", kazao je predsjednik luksemburške vlade na konferenciji za tisak, nakon susreta s ciparskim predsjednikom Tasosom Papadopulosom.

Nakon prosinačkog summita EU koji je prošao u napetom ozračju Europljani i Turci su se dogovorili da će pristupni pregovori s Turskom početi 3. listopada 2005. Tada je turski premijer Recep Tayyip Erdogan preuzeo obvezu da će njegova zemlja do tog datuma proširiti ugovor o carinskoj uniji na svih 25 zemalja.

Zamjenik luksemburškog ministra vanjskih poslova Nicolas Schmit kazao je u ponedjeljak da "umor" koji osjeća Turska u procesu integracije u EU-u izaziva zabrinutost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙