FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranski predsjednik Hatami stigao u posjet Hrvatskoj

ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Islamske Republike IranMohamed Hatami doputovao je u ponedjeljak u dvodnevni službeni posjetHrvatskoj.
ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Islamske Republike Iran Mohamed Hatami doputovao je u ponedjeljak u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj.

Riječ je o prvom posjetu nekog iranskog predsjednika Hrvatskoj, i uzvratnom posjetu Hatamija hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, koji je boravio u Iranu u lipnju 2001. godine. Dvojica čelnika razgovarat će o bilateralnoj, političkoj i gospodarskoj suradnji, a predviđeno je potpisivanje Memoranduma o suradnji između Hrvatske i Iranske televizije, između dvije akademije znanosti, te između zagrebačke i teheranske gospodarske komore.

Iranski predsjednik će se tijekom dana, osim s Mesićem, sastati s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, predstavnicima islamske zajednice u Hrvatskoj i održat će predavanje u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Uoči Hatamijeva dolaska iransko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je kako Iran daje posebnu važnost razvoju odnosa s Hrvatskom, s obzirom na njezin geostrateški položaj u srednjoj Europi i dugu obalu na Jadranskom moru.

Odnose dviju zemalja kompatibilnim čine, s jedne strane ogroman ekonomski potencijal Irana, kao zemlje s najvećim zalihama prirodnog plina u svijetu, bogatim izvorima nafte i raznih ruda, te s druge strane, tehnološka osposobljenost i stručnost Hrvatske za pružanje različitih usluga, kao što su brodogradnja i metalurška industrija.

Pokazatelj dobrih političkih odnosa, mnogobrojni su posjeti visokih dužnosnika Hrvatske i Irana, koji je Hrvatsku priznao 1992. godine odmah nakon osamostaljenja, priopćilo je iransko veleposlanstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙