FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana: Vojni udar na Iran bio bio pogreška

LONDON, 6. veljače 2005. (Hina/AFP) - Vojni udar na nuklearnapostrojenja u Iraku bio bio "pogreška", ocijenio je u nedjelju šefdiplomacije Europske unije Javier Solana u intervjuu britanskojteleviziji.
LONDON, 6. veljače 2005. (Hina/AFP) - Vojni udar na nuklearna postrojenja u Iraku bio bio "pogreška", ocijenio je u nedjelju šef diplomacije Europske unije Javier Solana u intervjuu britanskoj televiziji.

Prema Visokom predstavniku za vanjsku politiku i sigurnost, takva unilateralna akcija bila bi i kontraproduktivna.

Upitan oko upozorenja koje je prošlog mjeseca uputio američki potpredsjednik Dick Chaney prema kojemu bu Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja bez najave, Solana je rekao: "Mislim da se radi o nečemu što ne bih volio vidjeti na djelu. To bi bila pogreška. To bi umnogome zakompliciralo situaciju".

"Jednostrana akcija takve vrste ne bi doprinjela, mislim, ostvarenju cilja kojemu teži cijeli svijet", dodao je Solana.

Upitan o tome da li postoji sporazum s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom u ocjeni da je američki vojni napad na Iran "nezamisliv", Solana je odgovorio: "Vjerujem da je trenutačno vojnu akciju vrlo teško i zamisliti".

"Ne vjerujem da Sjedinjene Države ovoga trenutka imaju želju, volju i kapacitet to izvesti", dodao je Solana.

Prošlog je tjedna u Londonu američka državna tajnica Condoleezza Rice istaknula da vojna intervencija protiv Teherana "jednostavno nije na dnevnom redu".

Velika Britanija, Francuska i Njemačka uključene su u diplomatske napore kako bi naveli Iran da napusti cjelokupni vojni nuklearni program, obećavajući mu u zamjenu suradnju na civilnim projektima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙