FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran daje posebnu važnost razvoju odnosa s Hrvatskom

ZAGREB, 6. ožujka 2005. (Hina) - Islamska Republika Iran daje posebnuvažnost razvoju odnosa s Hrvatskom s obzirom na njezin geostrateškipoložaj u srednjoj Europi i dugu obalu na Jadranskom moru, priopćiloje u nedjelju veleposlanstvo Irana čiji predsjednik Mohamed Khatami uponedjeljak stiže u dvodnevni posjet Zagrebu.
ZAGREB, 6. ožujka 2005. (Hina) - Islamska Republika Iran daje posebnu važnost razvoju odnosa s Hrvatskom s obzirom na njezin geostrateški položaj u srednjoj Europi i dugu obalu na Jadranskom moru, priopćilo je u nedjelju veleposlanstvo Irana čiji predsjednik Mohamed Khatami u ponedjeljak stiže u dvodnevni posjet Zagrebu.

Različiti ekonomski i kulturni temelji između dviju država te njihov položaj u osjetljivim dijelovima svijeta (Bliski Istok i jugoistočna Europa) učinili su da međusobni odnosi zabilježe pozitivan trend nakon osamostaljenja Hrvatske, stoji u priopćenju.

Odnose Hrvatske i Irana kompatibilnim čine, s jedne strane, ogroman ekonomski potencijal Irana kao zemlje s najvećim zalihama prirodnog plina u svijetu, bogatim izvorima nafte i raznih ruda te s druge strane tehnološka osposobljenost i stručnost Hrvatske za pružanje različitih usluga, kao što su brodogradnja i metalurška industrija.

Pokazatelj dobrih političkih odnosa mnogobrojni su posjeti visokih dužnosnika Hrvatske i Irana, koji je Hrvatsku priznao 1992. godine, odmah nakon osamostaljenja, navodi se u priopćenju.

Podsjeća se i na uspješan razvoj kulturnih veza preko različitih kulturnih i umjetničkih programa, posjeta ministara kulture i potpisivanje bilateralnih sporazuma iz toga područja.

Iranski diplomati procjenjuju da će razvoju sveukupnih odnosa dviju država značajno doprinijeti posjet Khatamija, što će biti prvi posjet jednog iranskog predsjednika Zagrebu i uzvratni posjet na poziv hrvatskog predsjednika Mesića koji je u Iranu boravio u lipnju 2001. godine. Mesić je Iran posjetio i 1993. godine kao predsjednik Sabora.

Prilikom posjeta iranskog predsjednika Hrvatskoj predviđeno je potpisivanje memoranduma o suradnji između hrvatske i iranske televizije, između dviju akademija znanosti te između zagrebačke i teheranske gospodarske komore. Dvije su zemlje do sada potpisale 20-ak sporazuma i memoranduma.

Osim susreta sa svojim domaćinom te drugim visokim hrvatskim dužnosnicima, Hatami će održati predavanje u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a nakon Hrvatske posjetit će Bosnu i Hercegovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙