FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranski predsjednik Hatami u posjetu Hrvatskoj 7. i 8. ožujka

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Islamske Republike IranMohamed Hatami boravit će u uzvratnom posjetu Republici Hrvatskoj 7. i8. ožujka, priopćio je u petak Ured Predsjednika.
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Islamske Republike Iran Mohamed Hatami boravit će u uzvratnom posjetu Republici Hrvatskoj 7. i 8. ožujka, priopćio je u petak Ured Predsjednika.

Mesić je bio prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio Iran u lipnju 2001. godine, a četiri godine kasnije Hatami je prvi iranski predsjednik koji posjećuje Hrvatsku. Mesić je u Iranu boravio i 1993. godine kao predsjednik Sabora.

Prilikom posjeta iranskog predsjednika Hrvatskoj predviđeno je potpisivanje memoranduma o suradnji između hrvatske i iranske televizije, između dvije akademije znanosti te između zagrebačke i teheranske gospodarske komore, dodaje se u priopćenju. Dvije su zemlje do sada potpisale 20-ak sporazuma i memoranduma.

Osim susreta sa svojim domaćinom te drugim visokim hrvatskim dužnosnicima, Hatami će održati predavanje u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a nakon Hrvatske će posjetiti Bosnu i Hercegovinu, kaže se u priopćenju.

Hatami je peti predsjednik Islamske Republike Iran, a izabran je 1997. i 2001. godine. Rođen je 1941. godine i diplomirao je vjerske studije.

Bilateralni odnosi između Hrvatske i Irana su dobri i iskazuju se brojnim posjetima na parlamentarnoj i ministarskoj razini. Gospodarska suradnja, koja će kako se očekuje biti jedna od važnijih tema razgovora iranskog i hrvatskog predsjednika, skromna je iako su dogovoreni mnogi ugovori i projekti koji se, međutim, ne provode. Robna razmjena između dvije zemlje ne prelazi sedam milijuna američkih dolara, kaže se u priopćenju Ureda Predsjednika.

Očekuje se da se na proljeće u Iranu održi peta sjednica Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju kao i da se ostvari dodatni posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva Iranu.

Hrvatska i Iran imaju mogućnost suradnje u prehrambenoj industriji, farmaceutici, elektroindustriji, petrokemiji, energetici, brodogradnji i prometu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙