FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 6. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati
ZAGREB, 6. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati

RIM

Novinarka lista Manifesto, Giuliana Sgrena ne isključuje da je upravo ona bila ciljem napada američkih vojnika koji su u petak uvečer pucali po talijanskom automobilu u kojem se nalazila tek oslobođena talijanska novinarka s trojicom talijanskih agenata od kojih je jedan poginuo.

Sgrena je tu sumnju iznijela u današnjem razgovoru za televiziju Skytg24. Inače u današnjem listu Manifesto Sgrena piše kako je bila oteta u Bagdadu, da je bila uvijek zatočena na istome mjestu, te da ju je čuvalo pet do šest osoba, od kojih i jedna žena.

"Svima je poznato da Amerikanci ne žele pregovore za oslobađanje talaca. Zbog toga ne vidim razlog zbog kojeg ne bih ja bila ciljem napada američkih vojnika", rekla je Sgrena i dodala kako po njezinoj ocjeni nije bilo opravdanja za pucnjavu Amerikanaca.

RIM

Cijela Italija odaje danas počast svome junaku, agentu talijanske tajne službe Nicoli Calipariju koji je u petak uvečer poginuo u Bagdadu štiteći svojim tijelom tek oslobođenu novinarku Giulianu Sgrenu od američkih metaka.

Posmrtni ostaci agenta, koga će posmrtno odlikovati predsjednik republike Carlo Azeglio Ciampi, stigli su u Rim u noći između subote i nedjelje. Na zrakoplovnoj luci u Ciampinu bili su svi talijanski institucionalni dužnosnici od šefa države, premijera, predsjednika parlamentarnih domova, do ministra i običnih građana.

"Kao i svi Talijani sada očekujemo da se ovaj bolni i tragični događaj rasvijetli", rekao je Ciampi tražeći od Sjedinjenih Američkih Država razotkrivanje odgovornih za otvaranje vatre po talijanskom automobilu.

TULKAREM

Palestinske snage sigurnosti ispituju petoricu Palestinaca osumnjičenih za sudjelovanje u samoubilačkom napadu u Tel Avivu, objavili su u nedjelju izvori u snagama sigurnosti.

Petorica su uhićena u bombaševu rodnome gradu Tulkaremu, a sada su u Jerihonu, kažu izvori. Trojica su uhićena neposredno nakon bombaškoga napada izvedenoga 25. veljače, a druga dvojica prošli tjedan.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pod izraelskim je i američkim pritiskom da brzo pronađe napadače koji su ubili petero Izraelaca.

Nakon napada izraelski je premijer Ariel Sharon rekao da će zamrznuti mirovne pregovore sve dok Palestinci ne poduzmu ozbiljne korake kako bi razoružali gerilske skupine koje tvrde da ih ne obvezuje izraelsko-palestinski sporazum o prekidu vatre od 8. veljače.

PEKING

Kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing rekao je u nedjelju da je embargo Europske unije na prodaju oružja Kini "zastario, beskoristan i štetan" te da Kina ne treba oružje iz EU-a.

"Kina je za miran razvoj. Ne treba nam puno modernoga oružja iz Europske unije", rekao je Li novinarima na godišnjoj sjednici Svekineskog narodnog kongresa.

Na kraju desetodnevne sjednice Kongres će prihvatiti kontroverzni "antisecesijski zakon" kojim Kina želi spriječiti službenu nezavisnost Tajvana i odrediti pod kojim okolnostima može protiv toga otoka upotrijebiti vojnu silu. No Li tvrdi da taj zakon vjerojatno neće otežati odluku EU-a o embargu na oružje. "To je neutemeljena briga", kaže.

TAIPEI

Deseci tisuća Tajvanaca održali su dva masovna prosvjeda u nedjelju u znak neslaganja s predloženim "antisecesijskim zakonom" kojim Kina želi spriječiti nezavisnost Tajvana.

Dva skupa, u Taipeiu i Kaohsiungu, organizirale su Demokratska progresivna stranka i Tajvanska unija solidarnosti.

Te dvije stranke koje se zalažu za nezavisnost prosvjeduju zato što kineski parlament kani na svojem redovitom godišnjem zasjedanju koje traje od 5. do 15. ožujka u Pekingu, izglasati "antisecesijski zakon".

Predsjednik Chen Shui-bian i potpredsjednica Annette Lu nisu bili na prosvjedima da ne bi naljutili Kinu, ali osudili su predloženi zakon kao izgovor za napad na Tajvan i pozvali službeni Peking da ga ne usvoji. Premijer Frank Shieh bio je na prosvjedu u Taipeiju, a bivši predsjednik Lee Teng-hui govorio je na skupu u Kaohsiungu.

KABUL

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) planira ove godine u Afganistan vratiti oko 400.000 izbjeglica koje su utočište pronašle u Pakistanu, što je nešto više nego prethodne godine, objavio je u nedjelju UNHCR.

UNHCR provodi i program povratka afganistanskih izbjeglica iz Irana. Ove godine iz te bi se zemlje trebalo vratiti 300.000 afganistanskih izbjeglica, rekao je.

Prema njegovim riječima, u Afganistan se od 2002., uz pomoć UNHCR-a, vratilo više od tri milijuna ljudi, što je najveća takva operacija UNHCR-a u povijesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙