FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 5. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 5. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB

Hrvatskoj je ostalo još nekoliko dana da pokaže da potpuno surađuje s Haškim sudom (ICTY), rekao je u petak luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, predsjedatelj Vijeća ministara EU, nakon sastanka s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte.

"Imamo još nekoliko dana kako bi se pokazalo je li hrvatska suradnja s Haškim sudom, što ju je zatražilo Europsko vijeće u prosincu, potpuna", izjavio je Asselborn nakon sastanka s Del Ponte u Haškom sudu.

"Suradnja svih zemalja zapadnog Balkana s Haškim sudom preduvjet je za njihovo približavanje Europskoj uniji", kazao je Asselborn novinarima.

"U vezi s Hrvatskom, odluku moramo donijeti 16. ožujka i sad pripremamo taj sastanak", dodao je Asselborn.

Njegove konzultacije s Del Ponte bile su posljednje prije nego što Vijeće ministara EU spomenutog datuma donese konačnu odluku o početku ili odgodi pristupnih pregovora s Hrvatskom 17. ožujka.

WASHINGTON

Organizacija američkih Hrvata Hrvatsko-američka udurga (CAA) uputila je pismo predsjedatelju Vijeća Europske unije, luksemburškom ministru vanjskih poslova Jeanu Asselbornu u vezi s naznakama da bi EU mogla odgoditi pregovore o članstvu s Hrvatskom koji bi trebali početi 17. ožujka, ako Hrvatska ne bude u potpunosti surađivala s Haškim sudom.

U pismu predsjednik CAA George Rudman tvrdi da o tome izvršava li Hrvatska svoje obveze prema Haškom sudu mogu odlučiti samo suci ICTY-ja, a ne glavna tužiteljica Suda Carla del Ponte, EU ili njezine pojedine članice, priopćio je CAA.

Rudman se u prilog svojoj tvrdnji poziva na presudu prizivnog vijeća Haškog suda u slučaju Tužitelj protiv Blaškića iz 1997. navodeći kako je prizivno vijeće presudilo da suci ICTY-ja odlučuju da li je neka zemlja članica UN-a prekršila obveze prema Sudu, a ne Vijeće sigurnosti, tužitelj ili zemlje članice UN-a.

Rudman je u izjavi za radio postaju Glas Amerike (VOA) rekao kako presuda navodi da "pojedine države članice Europske Unije ili Ujedinjenih naroda ne mogu poduzeti jednostrane mjere kako bi ishodile hrvatsku suradnju s Tribunalom, prije no što se o kvaliteti suradnje ne izjasne suci Tribunala" te da zato zbog slučaja Gotovina, EU "ne može kažnjavati Hrvatsku odgađanjem pregovora o članstvu zbog navodne nesuradnje s Tribunalom".

WASHINGTON

Hrvatska nije proizvođač droga, ali činjenica da se dijelom nalazi na Balkanskoj ruti kojom se narkotici, posebice heroin, krijumčare u zapadnu Europu i dalje ostaje izvor zabrinutosti, rekao je u petak u izvješću američki State Department.

"Hrvatska nije proizvođač narkotika. Ipak, krijumčarenje, posebice heroina, preko 'Balkanske rute' u zapadnu Europu ostaje ozbiljna briga", rekao je State Department u godišnjem Izvješću o strategiji međunarodne kontrole narkotika za 2004. u kojima je ocijenio stanje u praktički svim zemljama svijeta.

Hrvatska graniči sa Slovenijom, Srbijom, Mađarskom i Bosnom i Hercegovinom i ima 1.000 kilometara obale što predstavlja privlačnu metu za krijumčare koji nastoje donijeti drogu na veliko europsko tržište.

"Hrvatska policija je zapazila stalni porast krijumčarenja s istoka, procjenjujući da se 70 do 80 posto heroina namijenjenog europskim tržištima krijumčari zloglasnom 'Balkanskom rutom'", kaže State Department.

Tako je u siječnju 2004. hrvatska policija vodila zajedničku operaciju s policijama Austrije, Slovenije i Srbije usmjerenoj protiv krijumčarenja preko Kosova što je rezultiralo zapljenom 7 kilograma heroina od osobe albanske nacionalnosti.

Hrvatska leži na dijelu Balkanske rute kojom heroin iz azijskih izvora ide na europska tržišta, kaže izvješće i premda se ne smatra primarnim putom, zapljena ukazuje da krijumčari pokušavaju iskoristiti Hrvatsku kao tranzitnu točku za druge droge, uključujući kokain i droge na bazi marihuane.

Izvješće navodi kako Hrvatska aktivno surađuje sa zemljama u regiji, zapadnoeuropskim zemljama i Sjedinjenim Državama u borbi protiv krijumčarenja droga.

WASHINGTON

Narastajuća trgovina drogom i sve veći prihodi koje donosi potiču kriminal i terorizam i prijetnja su svjetskoj stabilnosti, upozorile su u petak Sjedinjene Dražave posebice izdvajajući problem narkotika u Afganistanu, Kolumbiji, Burmi i Meksiku.

State Department je u svom godišnjem izvješću naveo kako je ilegalna trgovina drogom postala "prijetnja nacionalnoj sigurnosti i međunarodnoj stabilnosti".

Izvješće kaže da je površina u Afganistanu na kojoj se uzgaja mak u iz kojeg se dobija opijum 2004. dostigla rekordnih 206.700 hektara, što je tri puta više nego u 2003.

Stanje u Afganistanu predstavlja "golemu opasnost svjetskoj stabilnosti", navodi State Department.

Prema izvješću, Afganistan proizvodi 4.950 tona opijuma iz kojega se dobija heroin, što je 17 puta više od Burme koja je na drugom mjestu po proizvodnji.

Kolumbija je i dalje veliki izvor droge unatoč značajnom napretku u borbi protiv trgovine narkoticima, rekao je State Department u godišnjem Izvješću o međunarodnoj strategiji kontrole narkotika.

Prema izvješću Kolumbija ima potencijal proizvodnje 460 tona kokaina i 7,8 tona heroina, a izvor je preko 90 posto kokaina i 50 posto heroina koji dolazi na tržište Sjedinjenih Država.

Globalno su "ilegalni prihodi od droge tako veliki da je vjerojatno kako se većina velikih međunarodnih kriminalnih poduzeća oslanja u određenoj mjeri na novac od droge kako bi financirala dio svojih operacija", rekao je State Department.

Izvješće je upozorilo kako je trgovina drogom "nerazmrsivo povezana s transnacionalnim organiziranim kriminalom i mnogim terorističkim organizacijama" te da "milijarde dolara stvorene trgovinom drogom financiraju značajan dio ukupne međunarodne kriminalne aktivnosti".

RIM

Američki predsjednik George W. Bush nazvao je u petak talijanskog premijera Silvija Berlusconija kako bi mu izrazio žaljenje zbog smrti talijanskog agenta i ranjavanja oslobođene talijanske novinarke Giuliane Sgrena u Iraku, javila je agencija Ansa.

Bush je obećao Berlusconiju da će biti provedena temeljita istraga kako bi se istražile okolnosti u kojima je poginuo Nicola Calipari, agent talijanske službe sigurnosti.

Novinarka Sgrena, koja je bila oteta 4. veljače, oslobođena je u petak navečer i predana trojici talijanskih agenata. Na putu prema bagdadskoj zračnoj luci, na jednoj američkoj kontrolnoj postoji na njihov konvoj otvorena je vatra. Tom je prigodom poginuo agent Nicola Calipari dok je svojim tijelom štito novinarsku Sgrenu, rekao je talijanski premijer Berlusconi. Sgrena je u toj pucnjavi ranjena u rame.

Premijer Berlusconi je u petak navečer pozvao američkog veleposlanika u Rimu i zatražio objašnjenje zašto je došlo do pucnjave na vozilo u kojem je bila oslobođena novinarka.

WASHINGTON

Pentagon je u petak potvrdio da su koalicijske snage pucale na vozilo u Bagdadu u kojemu je bila talijanska novinarka Giuliana Sgrena, koja je tek bila puštena iz jednomjesečnog zatočeništva iračkih pobunjenika, objavila je agencija dpa.

Vojnici su pucali dok se vozilo velikom brzinom približavalo kontrolnoj točki u Bagdadu, izjavio je glasnogovornik Pentagona Salju Thomas.

Sgrena je pritom ozlijeđena i pod liječničkom je skrbi američkih vojnih liječnika, a drugi putnik u vozilu je ubijen, dodao je Thomas.

Agencija AP prenosi talijanskog premijera Silvia Berlusconia koji je rekao da je Sgena ranjena šrapnelom, a da je ubijeni suputnik talijanski tajni agent.

Ozlijeđena novinarka prebačena je američku vojnu bolnicu, gdje joj je lakšim zahvatom izvađen šrapnel iz lijevog ramena.

"Zahtjevamo objašnjenje tako teškog incidenta, za koji netko treba odgovarati", rekao je Berlusconi, a prenosi agencija AP.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin doći će krajem ožujka u svoj prvi posjet Ukrajini nakon što je prozapadni predsjednik Viktor Juščenko na predsjedničkim izborima pobijedio promoskovskog rivala.

Putin će posjetiti Kijev 19. ožujka nakon susreta s čelnicima Francuske, Njemačke i Španjolske u Parizu, priopćeno je u petak iz Kremlja.

Ruski predsjednik dva je puta boravio u Ukrajini tijekom predizborne kampanje kako bi podupro Juščenkova protivnika, tadašnjeg premijera Viktora Janukovića.

Juščenko je u siječnju posjetio Moskvu i pritom opisao Rusiju kao "vječnog strateškog partnera Ukrajine".

BEIRUT

Istražitelji koji istražuju ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja vjeruju da ga je ubio bombaš samoubojica, objavila je u petak libanonska novinska agencija NNA.

Istražitelji su "razmjerno sigurni" da je Ahmed Abu Addas, koji je na video vrpci postavljenoj na Internetu preuzeo odgovornost za napad, bio putnik ili vozač automobila napunjenog eksplozivom koji je uzrokovao eksploziju 14. veljače, prenosi agencija.

Libanonski ministar pravosuđa Adnan Adoum odbacio je, međutim, tu vijest kao neutemeljenu. "Istraga je tajna", rekao je Adoum. "Nitko ne može objavljivati zaključke ili informacije prije dovršetka istrage", naglasio je ministar Adoum.

WASHINGTON

Američki predsjednik George Bush izjavio je u petak da je neprihvatljivo djelomično povlačenje sirijskih vojnika iz Libanona te je zatražio potpuno povlačenje.

Bush je također pozdravio zahtjev Saudijske Arabije Siriji da napusti Libanon koji je upućen u utorak tijekom posjeta sirijskog predsjednika Bašara al-Asada Rijadu.

"Veseli me da je saudijski princ Abdulah poslao istu poruku. Svijet počinje govoriti jednoglasno", rekao je američki predsjednik.

I jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh zatražio je od sirijskog predsjednika da poduzme "hitne korake" i "odmah se povuče s libanonskog teritorija", objavila je jemenska državna agencija Saba.

Očekuje se da će Asad u subotu objaviti svoje stajališe o povlačenju, no nije poznato hoće li ono biti potpuno ili djelomično.

Diplomatski izvori u regiji ističu, ipak, da će najaviti djelomično povlačenje svoje vojske iz Libanona.

LONDON

DNK analiza pokazala je da bivši britanski ministar unutarnjih poslova David Blunkett nije otac djeteta, kojeg je rodila njegova bivša ljubavnica, rekao je u subotu rano ujutro glasnovornik bivšeg ministra.

Prošlog mjeseca je bivša Blunkettova ljubavnica Kimberly Quinn carskim rezom rodila dječaka Lorcana.

"DNK test napravljen je ubrzo nakon rođenja i pokazao je da gospodin Blunkett nije otac djeteta", kaže se u izjavi koju je objavio neimenovani glasnogovornik.

U izjavi se dodaje da je Quin pristala na DNK test zbog nesigurnosti u pogledu očinstva njezina djeteta.

Tabloid The Sun u svom subotnjem izdanju piše, pozivajući se na izjavu jednog Blunkettova prijatelja, da je bivši ministar tu vijest primio s "velikim žaljenjem".

Drugi sin Kimberly Quinn, dvogodišnji William, rođen je također u vrijeme veze s Blunkettom, koji je zatražio zakonsko pravo pristupa djetetu za koje tvrdi da je njegovo.

Blunkett je prošle godine podnio ostavku nakon novinskih napisa o njegovoj aferi s udanom Quinn, tvrdnji da je on otac njezine djece te zbog optužbi da je iskoristio svoj ministarski položaj kako bi za filipinsku dadilju svoje ljubavnice ishodio vizu.

LONDON

U posljednjih 50 godina u Engleskoj i Walesu od pušenja je umrlo 6,3 milijuna ljudi - skoro koliko današnji London ima stanovnika.

Pušenje je uzrok smrtnosti 42 posto muške populacije u dobi između 35 i 69 godina i 16 posto ženske populacije u razdoblju od 1950. do 2000. godine, priopćila je humanitarna udruga Cancer Research UK.

"Ova šokantna statistika ilustrira razarajući učinik pušenja na živote ljudi diljem zemlje", rekla je Maura Gillespie iz British Heart Foundationa.

"Prestati pušiti najvažnija je stvar koju svaki pušač može učiniti da bi spriječio bolesti srca i spasio godine života", dodala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙