FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Rasprava o ustupanju predmeta "Mejakić i ostali"

ZAGREB/DEN HAAG,4. ožujka(Hina) - Na Haškom sudu (ICTY) je u četvrtak ipetak održana rasprava o ustupanju suđenja Željku Mejakiću i joštrojici bosanskih Srba, u kojoj je Tužiteljstvo ocijenilo kako postojeuvjeti za ustupanje predmeta pravosuđu BiH, dok su se branitelji ipredstavnik SCG tome protivili.
ZAGREB/DEN HAAG,4. ožujka(Hina) - Na Haškom sudu (ICTY) je u četvrtak i petak održana rasprava o ustupanju suđenja Željku Mejakiću i još trojici bosanskih Srba, u kojoj je Tužiteljstvo ocijenilo kako postoje uvjeti za ustupanje predmeta pravosuđu BiH, dok su se branitelji i predstavnik SCG tome protivili.

Tužiteljstvo ICTY-a predložilo je da se predmet ustupi BiH, na čijem su teritoriju počinjeni zločini, što je primarni kriterij za ustupanje predmeta prema pravilu 11bis Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a.

Na traženje branitelja, zahtjev za ustupanje suđenja podnijele su i vlasti SCG, jer pravilo 11bis alternativno predviđa i mogućnost ustupanja zemlji u kojoj su optuženi uhićeni.

Željko Mejakić bio je zapovjednik srpskog koncentracijskog logora Omarska, kod Prijedora, u kojem je od svibnja do kolovoza 1992. bilo zatočeno više od 7.000 Bošnjaka, Hrvata i drugih nesrba. Za zločine protiv čovječnosti počinjene nad zatočenicima Omarske, i povezanih logora Keraterm i Trnopolje, optuženi su i zapovjednici logorskih čuvara Duško Knežević, Dušan Fuštar i Momčilo Gruban.

U optužnici se navodi da su u logorima Omarska i Keraterm ubojstva, premlaćivanja i drugi oblici fizičkog i psihičkog zlostavljanja zatočenika, uključujući i seksualno, bili uobičajeni.

Tužiteljica Susane Sommers u raspravi je rekla da se Mejakića i ostale tereti za teške zločine koji su počinjeni u BiH i te im zato treba suditi u Sarajevu. Istaknula je da Tužiteljstvo zahtjev Beograda smatra nebitnim, pa ga nije ni uzimalo u obzir.

Branitelji Jovan Simić i Branko Lukić izrazili su protivljenje prijedlogu Tužiteljstva, navodeći kao razloge pravnu nesigurnost u BiH koja ne jamči pravično suđenje.

Predsjednica Državnog suda BiH Medžida Kreso odbacila je tvrdnje o o pravnoj nesigurnosti, ističući da je pravosuđe u BiH provelo reforme te da je sposobno suditi po međunarodnim mjerilima.

Predstavnik SCG, ministar uprave Zoran Lončar, citirao je ocjenu glavne tužiteljice Carle del Ponte prema kojoj je pravosuđe SCG pripremljeno i osposobljeno suditi za ratne zločine, koju je ona iznijela u prijedlozima za ustupanje suđenja Vladimiru Kovačeviću Rambu i tzv. "vukovarskoj trojki".

Lončar je, među ostalim, ustvrdio kako bi za pomirenje u regiji bilo najbolje da svaka država sudi svojim državljanima.

Haško vijeće za ustupanje, kojim predsjedava sudac Alphons Orie, odluku o predmetu Mejakić donijet će naknadno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙