FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće za provedbu mira u BiH traži punu suradnju s ICTY-em

SARAJEVO,3. veljače 2005.(Hina) - Upravni odbor Vijeća za provedbu mirau Bosni i Hercegovini (PIC), čiji su članovi predstavnicinajutjecajnijih zapadnih zemalja i Rusije, uputio je u četvrtak sazasjedanja održanog u Bruxellesu, još jedno upozorenje vlastima BiH aposebice Republike Srpske da moraju odmah poboljšati suradnji sMeđunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) što uključujeuhićenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.
SARAJEVO,3. veljače 2005.(Hina) - Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC), čiji su članovi predstavnici najutjecajnijih zapadnih zemalja i Rusije, uputio je u četvrtak sa zasjedanja održanog u Bruxellesu, još jedno upozorenje vlastima BiH a posebice Republike Srpske da moraju odmah poboljšati suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) što uključuje uhićenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

U priopćenju što ga je nakon sjednice Upravnog odbora PIC-a objavio Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) u Sarajevu navodi se da će izostanak pune suradnje s Haškim tribunalom spriječiti daljnje približavanje BiH Europskoj uniji i NATO-u.

"Pred vlastima Republike Srpske sada je kratko razdoblje u kojemu trebaju pokazati da u potpunosti surađuju sa ICTY-em", stoji u izjavi političkih direktora ministarstava vanjskih poslova zemlja članica PIC-a koji su zaključili da RS snosi najveću odgovornost za privođenje i izručenje optuženih za ratne zločine.

Članovi ovog tijela također su konstatirali da Daytonski sporazum ostaje temelj mira u BiH "uključujući i daljnje postojanje entiteta".

"Vijeće je upozorilo one političke lidere u BiH i drugdje koji daju neodgovorne izjave o ukidanju Republike Srpske te ih je pozvalo da se umjesto toga usredotoče na provedbu Daytonskog sporazuma i na reforme nužne za integraciju u euroatlantske strukture", navodi se u priopćenju.

Podržan je preustroj policijskih snaga u BiH kao i poduzimanje svih mjera koje su potrebne da bi ta zemlja već u prvoj polovici ove godine pristupila programu "Partnertvo za mir".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙