FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 1. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati.
ZAGREB, 1. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

RIM

Papa Ivan Pavao II., koji je u četvrtak bio podvrgnut traheotomiji, mogao je u utorak govoriti s njemačkim kardinalom Josephom Ratzingerom, razgovarajući s njime na dva jezika. "Posjetio sam Svetog Oca i on je razgovarao sa mnom na talijanskom i njemačkom jeziku", rekao je pročelnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal Ratzinger, novinarima u bolnici Gemelli nakon polusatnog razgovora s Ivanom Pavlom II. u utorak u podne. "Papa mi je govorio na dva jezika, na talijanskom i njemačkom. Vrlo je priseban i sposoban. Radit će na stvarima koje sam mu donio", rekao je Razinger dodajući kako je zadovoljan što je vidio "Svetog Oca potpuno mentalno prisutnog, sposobnog kazati osnovne stvari svojim riječima".

BEOGRAD

MUP Srbije potvrdio je da su, nakon višesatnih pregovora, pripadnici negotinske policije i Žandarmerije u ponedjeljak priveli dvojicu hrvatskih državljana, Tomislava Marjanovića i Roberta Matanića, te odredili zadržavanje u pritvoru, a hrvatski diplomatski predstavnici u SCG provjeravaju u utorak da li su uhićenici, kako se tvrdilo, zatražili kontakt s njima. "Operativnim radom pripadnici OUP-a Negotin došli su do saznanja da u hotelu 'Ineks-Krajina' u Negotinu borave dvojica državljana Hrvatske, za koje postoji određeni stupanj sumnje da se mogu dovesti u vezu kao izvršitelji kaznenih djela za koje se gonjenje poduzima po službenoj dužnosti", kaže se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak kasno navečer. U priopćenju se dodaje da se Marjanović predao u ponedjeljak ujutro oko osam sati, dok je Matanić "ostao zabarikadiran u sobi, naoružan vatrenim i eksplozivnim oružjem i pritom zahtijevao razgovor s predstavnicima MUP-a Srbije".

LONDON

Sjedinjene Države i Francuska zajedno su u utorak ujutro u Londonu pozvale na povlačenje sirijskih postrojbi iz Libanona i održavanje "slobodnih i pravednih " izbora u toj zemlji. Na konferenciji za novinare u sklopu sastanka podrške palestinskoj vlasti u Londonu, američka državna tajnica Condoleezza Rice i francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier potvrdili su da je rezolucija 1559 Ujedinjenih naroda o Libanonu "vrlo jasna". "Nema izgovora ni isprike da se ta rezolucija ne primjeni", inzistirao je francuski ministar, dok je Rice podsjetila da rezolucija 1559 zahtijeva završetak "svake strane intervencije" u Libanonu.

LYON

Policajci i stručnjaci iz 155 zemalja počeli su u utorak u Lyonu dvodnevnu konferenciju o opasnostima bioterorizma u svijetu i načinima za unapređenje međunarodne suradnje u borbi protiv nje. Izaslanike okupljene na inicijativu Interpola kojemu je to najveći skup u povijesti, s više od 500 sudionika, francuski ministar unutarnjih poslova Dominique de Villepin pozvao je u utorak u Kongresnoj palači da se "suprotstave bioterorističkoj prijetnji i u tome udvostruče napore", poglavito uspostavom banke podataka. "Ne samo zato što ta prijetnja našim društvima može donijeti strahovite opasnosti, već i zato jer bi upravo ona mogla biti iduća etapa terorizma", rekao je ministar.

PODGORICA

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u utorak kako je uvjeren da će Crna Gora svoju neovisnost ostvariti, kako je rekao, "za kraće od godinu", te je najavio da će krajem tjedna boraviti u dvodnevnom posjetu Bruxellesu i razgovarati s visokim europskim predstavnikom Javierom Solanom. On je rekao da njegovo izaslanstvo u Bruxelles ne ide da mu se "iščitavaju lekcije" i da se kritizira, tvrdeći da prema politici koju on predvodi "nikada nije bilo čitanja lekcija". Đukanović je za Radio Crne Gore izjavio je da Crna Gora želi biti u Europskoj uniji (EU), ali nije spremna još jednom poništiti svoju državnost da bi bila u njoj.

BEOGRAD

Liječnička komisija Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, koja je prošloga tjedna u Beogradu pregledala haaškog optuženika, generala policije Sretena Lukića, koji je nedavno imao operaciju srca, smatra da nema prepreka da on bude prebačen u Den Haag, javio je u utorak Radio B92. "Liječnička komisija je bila ovdje, a ja sam potpisao protokol s nadležnima u Haaškom sudu da ne objelodanjujemo nikakve detalje dok god je ta komisija ovdje. Završili su svoj dio posla, ali ne mogu govoriti o njenim zaključcima. U utorak ću o čitavom postupku informirati predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića i predsjednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu", kazao je u utorak predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić Radiju B92. Ljajić je najavio i dvije do tri predaje Haaškom sudu narednih dana, ali nije precizirao koji će optuženici otputovati u Den Haag.

SARAJEVO

Na području Federacije Bosne i Hercegovine i to uglavnom u dijelovima s bošnjačkom većinom, 1. ožujka obilježen je kao državni praznik - Dan nezavisnosti, dok je u ostatku BiH to bio uglavnom redoviti radni dan. Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ovim je povodom u utorak položio cvijeće na grob Alije Izetbegovića te na partizansko spomen-groblje u Sarajevu. On je pritom podsjetio kako se na današnji dan 1992. godine dvije trećine građana BiH na referendumu izjasnilo za neovisnost BiH od tadašnje SFRJ. Takva odluka bila je temlje da Europska unija 6. travnja 1992. godine prizna Republiku BiH kao neovisnu državu koja je 22. svibnja postala i članicom Ujedinjenih naroda.

ZAGREB

Prema statističkim podacima broj tražitelja azila u industrijskim zemljama bilježi 2004., već treću godinu zaredom, nagli pad i neopravdani su zahtjevi za restriktivnijom politikom prema istinskim izbjeglicama, ocjenio je u utorak voditelj europskog ogranka UN-ove agencije za izbjeglice Raymond Hall. U 2004., broj zahtjeva za azilom u industrijskim zemljama pao je ukupno za 22 posto, piše u priopćenju koje je Hina dobila iz zagrebačkog ureda Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR). U Europskoj Uniji zabilježen je pad za 19 posto, no uočen je rast tražitelja u deset novih članica Europske unije - ukupno za 4 posto. U Sjevernoj Americi broj tražitelja azila pao je za 26 posto, u Australiji i Novom Zelandu za 28 posto, piše UNHCR.

PRIŠTINA

Visoki dužnosnik UNMIK-a Joackim Rucker zatražio je od vlasti u Beogradu da Kosovskoj povjerilačkoj agenciji (KPA) omogući pristup u katastarske knjige kako bi se olakšao proces privatizacije na Kosovu, objavili su u utorak izvori UNMIK-a u Prištini. Za Kosovsku povjerilačku agenciju bilo bi od koristi da ima potpun pristup katastarskim i ostalim relevantnim podacima vezanim za vlasničke odnose, rekao je Rucker dodajući da je o ovim pitanjima razgovarao s potpredsjednikom Vlade Srbije Miroljubom Labusom. Proces privatizacije treba potaknuti gospodarstvo i unaprijediti život ljudi na Kosovu, što je u interesu svih etničkih zajednica koje žive na tom području, istaknuo je Rucker.

BANJA LUKA

Oko 80 osuđenika Kazneno-popravnog zavoda Banja Luka, smještenog u naselju Tunjice, blokiralo je u ponedjeljak navečer ovu ustanovu, javljaju banjalučke Nezavisne novine od utorka. Pobunjeni zatvorenici potvrdili su u telefonskom razgovoru ovom listu da su blokirali zatvor jer žele da se otkrije sve o navodnim kriminalnim radnjama i zlostavljanjima koja se, kako tvrde, događaju u KPZ Banja Luka, a iza kojih po njihovim riječima, stoji Uprava ovog zatvora. Kako doznaju "Nezavisne", osuđenici su blokirali zatvor oko 19 sati zahtijevajući razgovor s ministrom pravde Republike Srpske Džerardom Selmanom, njegovim pomoćnikom za izvršenje kaznenih sankcija Mlađenom Mandićem, s ombudsmanom za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Misijom europske policije (EUPM).

MOSTAR

Sudski procesi protiv hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića obvezuju ga da se udalji iz Predsjedništva BiH i vrijeme je da on napusti tu dužnost, izjavio je za mostarski Dnevni list od utorka neimenovani dužnosnik Ureda Visokog međunarodnog predstavnika za BiH (OHR). Prema najavama u više bosanskohercegovačkih medija, protiv Čovića bi do kraja ovog tjedna trebala biti podignuta optužnica koja ga tereti za višemilijunsko oštećenje federalnog proračuna zbog oslobađanja carinskih dažbina mesne industrije "Lijanović" u vrijeme dok je bio ministar financija u Vladi Federacije BiH. Također se najavljuje da bi protiv Čovića mogla biti podignuta optužnica i za sumnjivu privatizaciju mostarske tvrtke "Soko", koja se prije rata bavila proizvodnjom vojne opreme.

LONDON

Britanski ministar unutarnjih poslova Charles Clarke izjavio je u utorak da neće napraviti dodatne ustupke većini i oporbi kako bi se usvojio novi antiteroristički zakon. "Ne želim raditi dodatne ustupke za nacrt zakona", izjavio je Charles Clarke. Britanska vlada, podvrgnuta intenzivnom pritisku od strane parlamentaraca da preispita nacrt antiterorističkog zakona, bila je primorana na važne ustupke kako bi Donji dom usvojio tekst u noći s ponedjeljka na utorak. Ministar unutarnjih poslova pristao je da sudac odluči o ograničenjima slobode kretanja nekog osumnjičenika a ne on, kao što je predviđeno u prethodnom nacrtu zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙