FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UHPA protiv paušalnog plaćanja boravišne pristojbe

SPLIT, 3. ožujka 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih putničkih agencija(UHPA) protivi se uvođenju paušalnog plaćanja boravišne pristojbe zaprivatne iznajmljivače, a ako se već uvede zalaže se da se primjenjujeza iduću sezonu jer su za ovu sezonu cijene smještaja već objavljene.
SPLIT, 3. ožujka 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) protivi se uvođenju paušalnog plaćanja boravišne pristojbe za privatne iznajmljivače, a ako se već uvede zalaže se da se primjenjuje za iduću sezonu jer su za ovu sezonu cijene smještaja već objavljene.

To je danas u Splitu na konferenciji za novinare istaknula direktorica UHPA-e Maja Stanić naglasivši da probleme treba rješavati organiziranom prodajom turističkih kapaciteta. Po njenoj ocjeni samo organizirana prodaja može povećati kvalitetu turističke ponude.

Pritom je upozorila da su agencije već zaključile ugovore s iznajmljivačima, a cijene su za ovu sezonu u inozemstvu već objavljene. Promjenama u plaćanju boravišne pristojbe, koje ulaze u cijenu smještaja, pokazale bi se druge cijene od onih već objavljenih.

Donošenje propisa kasni nekoliko mjeseci, pa UHPA traži da se paušal, ako se uvede, ne primjenjuje već za ovu nego za slijedeću turističku sezonu.

No, ono što je hitno i neophodno, kazala je Stanić, je mijenjanje postojećih i donošenje novih propisa koji će državnim inspektorima omogućiti učinkovit nadzor nelegalnih iznajmljivača.

"Paušal se uvodi zbog toga jer nema dovoljno inspektora za rad na terenu, a on po nama ne rješava ništa, jer oni iznajmljivači koji su redovito plaćali svoje obveze plaćat će i paušal, dok će drugi to kao i do sada izbjegavati", rekla je Stanić.

UPHA se također zalaže da se uvođenje paušalnog plaćanja boravišne pristojbe za privatne iznajmljivače razradi po više parametara od previđenih, jer, primjerice, postoje velike razlike u dužini popunjenosti smještajnih kapaciteta u Istri u odnosu na Dalmaciju.

Prema prijedlogu koji je Vlada uputila Saboru, paušalna bi boravišna pristojba u mjestima na moru iznosila 300 kuna po registriranom krevetu za iznajmljivanje godišnje, u mjestima u obalnom zaleđu i unutrašnjosti 225 kuna, a na područjima od posebne državne skrbi i na udaljenim otocima 150 kuna kuna godišnje po jednom krevetu.

Parametri paušala rađeni su temeljem procjene prosječne popunjenosti kapaciteta u privatnom smještaju od 40 dana godišnje. No, primjerice u Splitsko-dalmatinskoj županiji ta je prosječna popunjenosti u sezoni bila 22,5 dana, upozoravaju iz turističkih agencija.

(Hina) xmerc yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙