FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBOR: Turizmu u 2005. milijardu kuna kredita

PLITVIČKA JEZERA, , 10. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska banka zaobnovu i razvoj (HBOR) putem svoja četiri turistička kreditna programau hrvatski turizam ove godine namjerava plasirati oko milijardu kuna,što je oko 250 milijuna kuna više nego lani, procjene su predsjednikaUprave HBOR-a Antona Kovačeva iznesene danas na 36. susretimaProizvođači-hotelijerstvu 2005, koji se do petka održavaju naPlitvičkim Jezerima.
PLITVIČKA JEZERA, , 10. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) putem svoja četiri turistička kreditna programa u hrvatski turizam ove godine namjerava plasirati oko milijardu kuna, što je oko 250 milijuna kuna više nego lani, procjene su predsjednika Uprave HBOR-a Antona Kovačeva iznesene danas na 36. susretima Proizvođači-hotelijerstvu 2005, koji se do petka održavaju na Plitvičkim Jezerima.

Predstavljajući HBOR-ove kreditne programe za turizam, Kovačev je posebno izdvojio program kratkoročnog kreditiranja priprema sezone, odnosno hotelijera za nabavu domaćih proizvoda. U taj program koji se primjenjuje od početka godine, kako je kazao, već se uključilo šesnaest banaka, posredstvom kojih svi zainteresirani do kraja lipnja ove godine mogu tražiti kredite po kamatnim stopama od dva do šest posto, uz mogućnost otplate na dvije rate koje dospijevaju u listopadu i studenom ove godine. Time se, kako ističe, HBOR želi više uključiti u poticanje suradnje turizma i domaće proizvodnje, a ističe da je od svog osnutka 1992. do 2004. HBOR za turizam odobrio kredita u iznosu od 4,2 milijarde kuna.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka priprema nastavak kreditnoga programa razvoja turizma u malom gospodarstvu, koji je bio uspješan od 2001. do 2003. Program bi trebao biti dovršen do kraja ovoga mjeseca, a krediti bi se poduzetnicima u turizmu nudili s kamatnom stopom od šest posto, pri čemu bi Ministarstvo mora, i Ministarstvo gospodarstva tu stopu subvencioniralo sa po jedan posto, kazala je Jasminka Marković.

Podsjetila je i na program kreditiranja obiteljskoga hotelijerstva, "Poticaj za uspjeh", po kojem je u 2004. odobreno 145 kreditnih zahtjeva u iznosu od 450 milijuna kuna, najviše za male hotele i pansione. Marković savjetuje hotelijere i poduzetnike u turizmu da prije traženja kredita dobro razrade svoje investicijske programe, jer o tome ovisi i odobrenje njihovoga zahtjeva, ali i kasnija uspješnost poslovanja, nakon dobivanja i korištenja kredita.

Svi ti programi, kako je kazao predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić, pridonijeli su da se u Hrvatskoj u zadnje dvije-tri godine izgradi i obnovi više od sto malilh hotela, kojih će, po njegovoj procjeni, do 2010. godine biti oko tisuću. Dodaje da upravo u tom segmentu hotelijerstva postoje velike mogućnosti za suradnju s domaćim proizvođačima, posebno pokućstva i prehrambenih proizvoda. No, dodao je, i hotelijeri i proizvođači pritom trebaju veću potporu države jer će se jedino tako uvozna komponenta u hrvatskom turizmu, koja se sada procjenjuje oko 70 posto, moći smanjiti. Klarić je kazao, i da je njegova udruga upravo danas potpisala svoj prvi veliki ugovor s prehrambenom industrijom Podravka, a kojim se njihovim članicama (više od sto malih hotelijera) nudi povoljnija nabava proizvoda te tvrtke. Najavio je i skoro potpisivanje sličnoga ugovora sa trgovačkim lancem Konzum.

U ime Hrvatske udruge hotelijera i restoratera, okupljenih 150 sudionika susreta, pozdravio je njen direktor Mladen Šebelić, koji je kazao da su i veliki hotelijeri zadovoljni što se u Hrvatskoj konačno konkretizira suradnja s domaćim proizvođačima. Pritom, dodaje da velika očekivanja imaju od projekta "Hrvatski proizvod za hrvatski turizam", za kojega je resorno Ministarstvo već raspisalo natječaj, te do kraja ove godine planira objaviti prve rezultate o potrebama hotelijera i mogućnostima proizvođača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙