FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snižene cijene telekomunikacijskih dozvola i naknada

ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Dvama pravilnicima iz područjatelekomunikacija, koje je danas potpisao ministar mora, turizma,prometa i razvitka Božidar Kalmeta, "omogućuje se potpunaliberalizacija hrvatskog telekomunikacijskog tržišta", jer sesniženjem cijena brojnih dozvola i naknada otklanjaju barijere koje supriječile ulazak konkurencije na hrvatsko telekomunikacijsko tržište.
ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Dvama pravilnicima iz područja telekomunikacija, koje je danas potpisao ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, "omogućuje se potpuna liberalizacija hrvatskog telekomunikacijskog tržišta", jer se sniženjem cijena brojnih dozvola i naknada otklanjaju barijere koje su priječile ulazak konkurencije na hrvatsko telekomunikacijsko tržište.

U priopćenju Ministarstvo izražava uvjerenje da će se s potpunom liberalizacijom telekomunikacijskog tržišta pojaviti barem još desetak novih operatera za obavljanje javnih govornih usluga u fiksnoj mreži na nacionalnom nivou, novi davatelji usluga Interneta, koncesionari kabelske televizije, kao i davatelji usluga sa dodanom vrijednošću i ostali.

Pravilnik o plaćanju naknade za obavljanje telekomunikacijskih usluga i djelatnosti, te Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o koncesijama i dozvolama za obavljanje telekomunikacijskih djelatnosti, upućeni su na objavu u Narodne novine, a kako se doznaje, stupit će na snagu danom objave.

Izmjenjenim Pravilnikom o koncesijama visine koncesija ostale su iste (GSM, DCS, UMTS), pri čemu je cijena koncesije za DCS 1800 na nacionalnoj razini ostala 105 milijuna kuna, ali je produljen rok važenja koncesije sa 10 na 20 godina.

Novim Pravilnikom snižavaju se jednokratne naknade za dozvole i prijave te ostale naknade koje se plaćaju npr. za podnošenje zahtjeva za dozvolom, prijave i slično. Te se vrste naknada nazivaju naknadama za prvu godinu rada i one se spuštaju na razinu administrativnih troškova. Tako se cijena dozvole za obavljanje javnih govornih usluga u nepokretnoj mreži, odnosno fiksnoj telefoniji smanjuje sa osam milijuna kuna na svega 20 tisuća kuna. Snižene su i cijene dozvola za obavljanje usluga prijenosa govora putem internetskog protokola - VoIP sa 250 tisuća kuna na 5.000 kuna, usluge kabelske distribucije na nacionalnoj razini sa pola milijuna kuna na 10.000 kuna.

Usluge davanja pristupa Internetu snižene su sa 20 tisuća kuna na 5000 kuna, usluge s dodanom vrijednosti na 2000 kuna, dozvole za davanje u najam telekomunikacijskih vodova na 10 tisuća kuna.

Godišnja naknada za dozvole i prijave, koja je iznosila jedan posto od ukupnog prihoda operatora ili davatelja usluga, sada iznose 0,1 posto od ukupnog prihoda.

Donošenjem pravilnika Ministarstvo, kako ističu, želi omogućiti niže cijene i višu kvalitetu telekomunikacijskih usluga, te potrošačima pružiti mogućnost odabira između više telekomunikacijskih operatora.

Kada će konkurencija snažnije zaživjeti na tržištu i početi pružati usluge ovisi ponajprije o rješavanju otvorenog pitanja uvjeta interkonekcije (međuspajanja) te odobravanju standardnih (referentnih) ponuda od operatera sa znatnijom tržišnom snagom (HT,T-mobile,VIPnet), odnosno ponuda za interkonekciju i ponuda za pristup, kažu u Ministarstvu. Agencija za telekomunikacije kao regulatorno tijelo je nadležno za određivanje uvjeta interkonekcije i odobravanje standardnih ponuda pristupa i interkonekcije.

Iz Ministarstva zaključno ističu da će dolazak novih operatora i davatelja usluga imati pozitivan utjecaj i na nacionalno gospodarstvo, zbog otvaranja novih radnih mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙