FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina: Uhićene ubojice oporbenog novinara Gongadzea

KIJEV, 2. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Među osobama uhićenima u utorak usklopu istrage o aferi Gongadze nalaze se i ubojice oporbenog novinaraubijenog 2000., rekao je u srijedu ukrajinski tužitelj SvjećeslavPiskun.
KIJEV, 2. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Među osobama uhićenima u utorak u sklopu istrage o aferi Gongadze nalaze se i ubojice oporbenog novinara ubijenog 2000., rekao je u srijedu ukrajinski tužitelj Svjećeslav Piskun.

"Među uhićenima u aferi Gongadze, dvojica su izravni ubojice", rekao je Piskun na konferenciji za novinare, dodavši da je bi ministar unutarnjih poslova iz doba vladavine predsjednika Leonida Kučme, Jurij Kravčenko, trebao biti ispitan u petak u sklopu istrage.

Na pitanje o generalu Olekseju Pukaču, visokom dužnosniku unutarnjih poslova, Piskun je potvrdio da ga traže.

General Pukač, bivši šef obavještajne službe ministarstva unutarnjih poslova osumnjičen je da je naredio uništenje dokumenata o osobama, vjerojatno policajcima, koji su ubijenog novinara Georgija Gongadzea pratili nekoliko mjeseci prije njegove smrti.

U utorak je predsjednik Viktor Juščenko rekao da je afera Gongadze "razjašnjena" i optužio je prethodnu vlast da je "pokrivala" ubojice oporbenog novinara.

Istog dana su ukrajinski mediji najavili uhićenje jednog generala i dvojice brigadira "izravno upletenih" u tu aferu.

Otkriće trupla novinara Gongadzea odrubljene glave u šumi kraj Kijeva 2000. godine potkopalo je ugled predsjednika Kučme u zemlji i inozemstvu.

Neriješeno umorstvo postalo je simbol borbe prodemokratskih aktivista koji su lani u Kijevu masovno prosvjedovali i tako pomogli Juščenkovoj pobjedi na prosinačkim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙