FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina traži od Svjetske banke 1,5 mlrd usd zajmova

KIJEV, 8. veljače 2005. (Hina/dpa) - Nova ukrajinska reformska vladazapočela je razgovor sa Svjetskom bankom o traženom zajmu čijavrijednost premašuje 1,5 milijardi dolara, objavio je u utorakglasnogovornik Svjetske banke.
KIJEV, 8. veljače 2005. (Hina/dpa) - Nova ukrajinska reformska vlada započela je razgovor sa Svjetskom bankom o traženom zajmu čija vrijednost premašuje 1,5 milijardi dolara, objavio je u utorak glasnogovornik Svjetske banke.

Novac će biti isplaćen nakon što na snagu stupi paket administrativnih i tržišnih reformi koje je obećao predsjednik Viktor Juščenko, izjavio je voditelj misije Svjetske banke u Ukrajini Dušan Vojvovič. "Naša je namjera poduprijeti reforme ozbiljnim kreditima", kazao je.

Razgovori između Ukrajine i Svjetske banke o novim zajmovima stagnirali su dvije godine a na sastancima u proteklim tjednima nova ukrajinska vlada i bankovni dužnosnici raspravili su o popisu reformi koje Ukrajina treba provesti kako bi dobila kredit.

Reforme moraju biti usredotočene na otvaranje ukrajinskog gospodarstva konkurenciji, naglasio je voditelj misije Svjetske banke u Ukrajini.

Većina ukrajinskog BDP-a potječe trenutno od izvoza industrijske robe koji kontrolira malena skupina oligarha, ustvrdio je Vojvovič u nedavnom intervjuu za časopis Kontrakty.

Svjetska će banka, po Vojvovičevim riječima, za početak "automatski" odobriti isplatu 175 milijuna dolara čim Ukrajina smanji ogroman dug i subvencije za ukrajinski energetski sektor. Ostale tranše zajma čija ukupna vrijednost premašuje 1,3 milijarde dolara mogle bi uslijediti nakon usvajanja zakona o reformama mirovinskog i pravnog sustava, te rješavanja problema korumpirane birokracije.

Ukrajina već duguje Svjetskoj banci 2,1 milijardu dolara, a banka je 2003. obustavila dodjelu novih zajmova zbog neispunjenih obećanja o reformama u ukrajinskom energetskom sektoru.

Američka je, pak, vlada u utorak najavila da će povećati pomoć Ukrajini na 88 milijuna dolara u 2006., čime će ta zemlja postati najveći primatelj američke pomoći među bivšim sovjetskim republikama, izvijestila je agencija Interfax.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙