FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubičić šalje novu inspekciju u sve ustanove za medicinski potpomognutu oplodnju

ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbiNeven Ljubičić najavio je danas ponovno slanje inspekcije u svezdravstvene ustanove koje se bave medicinski potpomognutom oplodnjomkako bi se još jednom provjerilo obavljaju li se takvi postupci uokviru zakona koji je na snazi.
ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić najavio je danas ponovno slanje inspekcije u sve zdravstvene ustanove koje se bave medicinski potpomognutom oplodnjom kako bi se još jednom provjerilo obavljaju li se takvi postupci u okviru zakona koji je na snazi.

Ljubičić u izjavi za Hinu nije želio komentirati nalaze inspekcije Ministarstva zdravstva iz 2003. godine koja je, po navodima medija, utvrdila da su se u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj čuvali smrznuti zameci pacijentica sa Svetog Duha i Modernog medicinskog centra, u vlasništvu supruge Asima Kurjaka, bez ikakvih ugovora sklopljenih među ustanovama.

Ljubičić kaže da je Ministarstvo zdravstva učinilo svoje, a daljnji postupak je u rukama pravosuđa.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, međutim, tvrdi da nije dobilo Zapisnik o nalazu inspekcije iz 2003., koji navodno ima 500 stranica, već je o postojanju toga zapisnika doznalo iz medija.

Državno je odvjetništvo primilo Mišljenje stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva, na 43 stranice, o radu Asima Kurjaka i njegova tima na Svetom Duhu i Modernom medicinskom centru, na temelju kojeg je provelo opsežnu kriminalističku obradu te istražnom sucu predložilo određene istražne radnje i sudsko-medicinsko vještačenje.

Nakon objave u medijima da je 500 ljudskih zametaka u Petrovoj čuvano ilegalno, ravnatelj KBC-a Zagreb Željko Reiner zatražio je od predstojnika Klinike u Petrovoj Ivana Kuvačića pismeno očitovanje čuvaju li se u Petrovoj zameci pacijentica drugih ustanova i na temelju kojeg dokumenta.

"Dobio sam odgovor da se zamrznuti zameci pacijentica iz drugih ustanova ne čuvaju u Petrovoj od veljače 2003. te da su svi zameci pacijentica sa Svetog Duha vraćeni na embriotransfer (prijenos zametaka)", izjavio je Reiner Hini.

Dodao je kako ni u arhivi KBC-a nije pronađen ugovor koji bi se odnosio na pohranu zametaka u Petrovoj.

Kuvačić pak kaže kako su se zameci čuvali do idućeg postupka oplodnje, a oko njihove pohrane vođena je sva potrebna evidencija.

On tvrdi da je ugovor između Petrove i Svetog Duha o čuvanju zametaka potpisan 1992. godine, ali se zagubio pa se za njim traga u obje bolnice.

"U vrijeme kada smo počeli s umjetnom oplodnjom bili smo prvi u ovom dijelu Europe, a Petrova je bila jedina ustanova koja je osposobila laboratorij i mogla pohraniti zametke. Umjesto da nas se hvali, danas nas se tako napada", rekao je Kuvačić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙