FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo odbacilo tvrdnje o zlostavljanjima u Zatvorskoj bolnici

ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa opovrgnulo jedanas tvrdnje bivše zatvorenice zagrebačke Zatvorske bolnice DijaneČirjak koja je medijima prije desetak dana izjavila da su je u bolnicizlostavljali i ponižavali.
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa opovrgnulo je danas tvrdnje bivše zatvorenice zagrebačke Zatvorske bolnice Dijane Čirjak koja je medijima prije desetak dana izjavila da su je u bolnici zlostavljali i ponižavali.

Dijana Čirjak u zatvorsku je bolnicu dospjela kao epileptičarka prošlog kolovoza, nakon što joj je istražni sudac odredio pritvor, iako se kasnije ispostavilo da nije počinila djelo za koje ju se sumnjičilo. U članku objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji, naslovljenom "Vezanu, tukli su je po glavi", ispričala je kako osoblje zatvorske bolnice pacijente tuče, veže ih za krevete i ne pušta na WC te da na njima isprobava lijekove.

U današnjem priopćenju, sastavljenom nakon nadzora u Zatvorskoj bolnici, Ministarstvo pravosuđa odbacilo je većinu tvrdnji Dijane Čirjak o lošim bolničkim uvjetima i ustvrdilo da je, prema jučerašnjem izvješću Ministarstva zdravstva, kao i ostali pacijenti, liječena sukladno pravilima struke.

To je zaključeno nakon uvida u svu relevantnu dokumentaciju, obilaska i pregleda prostorija te razgovora sa službenicima bolnice koji su bili u službi u vrijeme dok se tamo nalazila Dijana Čirjak, kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Za razliku od bivše zatvorenice, koja je medijima rekla da bolničko osoblje pacijente ne pušta na WC, već im za noćnu nuždu daju kantu, u Ministarstvu tvrde da je zatvorenicima korištenje toaleta omogućeno 24 sata, dok u posebnim uvjetima u sobama mogu koristiti specijalne noćne posude, nabavljene od ovlaštenih dobavljača medicinske opreme.

U Ministarstvu odbacuju i tvrdnju da je osoblje "primjenjivalo sredstva prinude" prema pacijentici koja je s Dijanom Čirjak dijelila sobu, iako priznaju da je, po nalogu liječnika, vezana za krevet jer je zbog psihičke bolesti fizički napadala zatvorenike i službenike bolnice. Opovrgnuli su i da je jedna zatvorena trudnica u bolnici oboljela od ospica, upale pluća i infekcije, ističući kako su "navedene bolesti bile razlog njezinog upućivanja na bolničko liječenje".

Od mnogih optužbi u Ministarstvu su priznali tek da predstavka koju je Dijana Čirjak uputila upraviteljici Zatvorske bolnice nije došla do upraviteljice, već je završila u njezinom zdravstvenom kartonu.

"Predstavka pritvorenice je bez obzira na odsutnost upraviteljice trebala biti dostavljena u njen ured, a ne uložena u medicinsku dokumentaciju", navode u priopćenju ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović i glasnogovornica Ministarstva Vesna Dovranić.

Dodaje se i da je Dijana Čirjak, nakon dolaska u bolnicu, u više razgovora detaljno upoznata s kućnim redom, svojim pravima i obvezama, a "posebno u odnosu na smještaj u sobi i korištenje sanitarnog čvora na koje se pritužila".

Odgovor na dosad nezapamćene kritike, zbog kojih je reagirala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Ministarstvo je završilo tvrdnjom kako je Središnji ured uprave za zatvorski sustav još početkom prošle godine pokrenuo inicijativu izrade projekta adaptacije i nadogradnje Zatvorske bolnice. "Izrađen je projekt, a njegova realizacija ovisi o materijalnim sredstvima", kažu u Ministarstvu pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙