FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RS: Pomoćnik ministra potvrdio premlaćivanje zatočenika

BANJA LUKA, 2. ožujka 2005. (Hina) - Pomoćnik ministra u VladiRepublike Srpske, zadužen za izvršenje kaznenih sankcija, MlađanMandić izjavio je za banjalučke "Nezavisne novine" od srijede kakopostoje "evidentni problemi" u banjalučkom zatvoru, u kojemu su sezadnja dva dana pobunili zatvorenici, najavivši stegovne mjere zbogpremlaćivanja osuđenika te pokretanje istrage o umiješanosti Uprave izatvorskih čuvara u reketiranje i uzimanje mita.
BANJA LUKA, 2. ožujka 2005. (Hina) - Pomoćnik ministra u Vladi Republike Srpske, zadužen za izvršenje kaznenih sankcija, Mlađan Mandić izjavio je za banjalučke "Nezavisne novine" od srijede kako postoje "evidentni problemi" u banjalučkom zatvoru, u kojemu su se zadnja dva dana pobunili zatvorenici, najavivši stegovne mjere zbog premlaćivanja osuđenika te pokretanje istrage o umiješanosti Uprave i zatvorskih čuvara u reketiranje i uzimanje mita.

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman sa svoje strane je potvrdio za list da će to ministarstvo formirati odbor koji će istražiti kaznene radnje i preko Vlade RS potaknuti rješavanje problema koji postoje u banjalučkom zatvoru.

Najavljujući pokretanje stegovnog postupka protiv čuvara koji su premlaćivali osuđenike, pomoćnik ministra Mandić potvrdio je navode pobunjenih osuđenika da se u odjelu "C' nalazi pet pretučenih zatvorenika te da je jedan od vozača, zaposlen u Upravi zatvora, uzeo mito u iznosu 10 tisuća eura od jednog osuđenika.

Mandić je rekao kako jamči da nijedan zatvorenik, koji je sudjelovao u prosvjedu, neće snositi nikakve sankcije.

Zatvor je jučer posjetila i tužiteljica banjalučkog Okružnog tužilaštva Živana Bajić, i ombudsman za ljudska prava u BiH Vitomir Popović, koji su razgovarali sa osuđenicima. Bajić je potvrdila 'Nezavisnim' da je u tijeku uzimanje izjava od osuđenika koji tvrde da im je Uprava zatvora iznuđivala novac.

Više od stotinu osuđenika Kazneno-popravnog zavoda "Tunjica" kod Banje Luke zaposjeli su u ponedjeljak navečer dva kata ovog zatvora zbog zlostavljanja, reketiranja i 'selektivnog izdržavanja kazne' koje, kako tvrde, omogućava korumpirana Uprava. Po njihovim riječima, neki od osuđenih zbog najtežih kaznenih djela tek povremeno "navraćaju" u ovu ustanovu, dok su drugi već godinama "na liječenju".

Prema posljednjim vijestima, prosvjed je u utorak navečer 'zamrznut', jer osuđenici ostaju zabarikadirani na dva kata zatvora u iščekivanju prvih konkretnih rezultata istrage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙