FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Leakey: EUFOR traga i za Gotovinom

ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Glavni zapovjednik vojnih snagaEuropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) general David Leakeypotvrdio je u četvrtak kako njegovi vojnici u sklopu potrage zaodbjeglim haškim optuženicima tragaju i za Antom Gotovinom, ali jeistodobno upozorio kako je medijske navode o njegovom boravku u BiHveoma teško provjeriti.
ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Glavni zapovjednik vojnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) general David Leakey potvrdio je u četvrtak kako njegovi vojnici u sklopu potrage za odbjeglim haškim optuženicima tragaju i za Antom Gotovinom, ali je istodobno upozorio kako je medijske navode o njegovom boravku u BiH veoma teško provjeriti.

"Bilo je nekih izvještaja da je (Gotovina) bio u BiH no oni su se pojavljivali nakon što bi Gotovina napustio BiH. Radi se o medijskim izvještajima koje je jako teško provjeriti", kazao je general Leakey u intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Britanski je general, odgovarajući na pitanje novinara, izrijekom potvrdio da EUFOR traga i za Gotovinom, ali je odbio govoriti o operativnim detaljima "s obzirom na osjetljivost cijele materije".

Za drugu dvojicu najtraženijih haških bjegunaca - Radovana Karadžića i Ratka Mladića - zapovjednik EUFOR-a je kazao kako "uglavnom nisu u BiH".

Potvrdio je međutim kako EUFOR ima jasne dokaze da je Mladić ne samo bio na platnom popisu Vojske Republike Srpske (VRS) nego se prošlog ljeta skrivao i u njenim podzemnim bunkerima kod Han-pijeska.

"Vrlo dobro se zna da Karadžić najviše vremena provodi van granica BiH. Rijetko nakratko dođe u BiH zbog čega ga je jako teško uhititi", kazao je Leakey.

Na pitanje gdje je Karadžić sada i gdje zapravo provodi najviše vremena, britanski general je odgovorio kako osobno ne zna niti je spreman govoriti o detaljima.

Zapovjednik EUFOR-a kazao je ipak kako su vlasti Srbije i Crne Gore do sada imali "brojne prilike" uhititi i prebaciti u Den Haag i Karadžića i Mladića no to nisu učinili.

"Istina, klima se sada postupno mijenja. Nedavno se predao (Savo) Todović, isto najavljuje (Vladimir) Lazarević. Ali, kako se ovdje kaže, jedna lasta ne čini proljeće", kazao je zapodvjednik EUFOR-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙