FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Smanjen broj izbjeglih Srba iz Hrvatske u BiH

SARAJEVO, 4. veljače 2005. (Hina) - Preliminarni podaci kojimaraspolažu vlasti u Bosni i Hercegovini govore da je značajno smanjenbroj izbjeglica iz Hrvatske koji se još uvijek nalaze u toj zemlji,izjavio je u petak ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH MirsadKebo.
SARAJEVO, 4. veljače 2005. (Hina) - Preliminarni podaci kojima raspolažu vlasti u Bosni i Hercegovini govore da je značajno smanjen broj izbjeglica iz Hrvatske koji se još uvijek nalaze u toj zemlji, izjavio je u petak ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsad Kebo.

U intervjuu što ga je objavio sarajevski "Dnevni avaz" Kebo je kazao da je početkom tjedna u razgovoru s hrvatskim ministrom Božidarom Kalmetom analizirano i pitanje statusa Srba iz Hrvatske koji trenutačno borave u BiH.

Prije donošenja odluka o konkretnim mjerama koje treba poduzeti, vlade dviju zemalja pričekat će 15. veljače kada istječe rok za ponovno registriranje izbjeglica koje još borave u BiH a nakon čega će se znati njihov točan broj, kazao je Kebo.

"Tada ćemo doći do stvarnih podataka a preliminarni podaci govore da je došlo do značajnog smanjenja broja izbjeglica u BiH", izjavio je Kebo.

On je istaknuo da je Hrvatska svima onima koji se žele vratiti u tu zemlju a u njoj su imali stanarsko pravo, spremna izgraditi odgovarajuće stanove u mjestima ranijeg boravišta s tim da se zainteresirani trebaju prijaviti do lipnja ove godine.

Komentirajući položaj bosanskoheregovačkih državljana koji se nalaze u Hrvatskoj, Kebo je kazao da je takvih oko 60 tisuća.

Većina njih odlučila je trajno ostati u Hrvatskoj no za preostalih oko tri tisuće i 200 koliko ih je iskazalo želju za povratkom pokušava se osigurati barem osnovne uvjete.

Kebo je kazao da je cilj osigurati da te osobe barem još godinu dana nakon povratka u BiH nastave primati prinadležnosti kakve sada imaju u Hrvatskoj.

Posebnu pozornost, po njegovim riječima, Hrvatska i BiH žele posvetiti rješavanju problema povratka u Posavinu, posebice oko Dervente gdje je još uvijek ogromni prostor potpuno napušten.

Jedan od načina da se to ostvari bila bi uspostava posebne agencije pri Vladi Hrvatske koja bi vodila računa o korištenju pomoći iz hrvatskog proračuna namijenjene povratku izbjeglih, rekao je Kebo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙