FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Bozanić služio misu na blagdan Prikazanja Gospodinova

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Nadbiskup zagrebački kardinal JosipBozanić predvodio je večeras svečano euharistijsko slavlje uzagrebačkoj katedrali na blagdan Prikazanja Gospodinova i Svjetskogdana posvećenog života.
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali na blagdan Prikazanja Gospodinova i Svjetskog dana posvećenog života.

Današnji blagdan na osobit je način posvećen redovnicima i redovnicama.

Na početku propovijedi kardinal Bozanić čestitao je novom pomoćnom biskupu zagrebačkom, ocu Valentinu Pozaiću, članu Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, kojega je danas papa Ivan Pavao II. imenovao pomoćnim biskupom zagrebačkim.

"Zahvalan sam Božjoj providnosti i Svetom Ocu za taj novi dar Zagrebačkoj nadbiskupiji", istaknuo je kardinal Bozanić.

Novoimenovani pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić za biskupa će biti zaređen u zagrebačkoj katedrali 19. ožujka, na blagdan Svetoga Josipa. Njemu će biti povjerena briga za redovnike, redovnice i sve osobe posvećenog života u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Kardinal Bozanić pozvao je vjernike da u svoje molitve preporuče novoga brata u biskupstvu, kao i da mole za papu Ivana Pavla II. koji se zbog zdravstvenih tegoba nalazi u bolnici.

Obraćajući se redovnicima i svim posvećenim osobama čije je poslanje svjedočenje, kardinal Bozanić rekao je kako je "njihov svakodnevni život življen u odlučnoj i velikodušnoj vjernosti zavjetima, koji su znak njihova posvećenja i poziv na radikalan hod za Kristom Gospodinom".

Kardinal Bozanić redovnicima je preporučio da svoje zavjete ne osjećaju i ne žive kao neku običnu stvarnost, te da njihovi zavjeti čistoće, siromaštva i poslušnosti pronađu svoj duboki smisao i temelj u nesebičnoj ljubavi prema Isusu Kristu i Crkvi.

"Želim da posebno uzljubite svoj zavjet siromaštva i posvjedočite svima koliko oslobađa i koliku evanđeosku snagu poslanja sadrži taj zavjet", naglasio je kardinal Bozanić. "Zavjet čistoće i poslušnosti sadrži važne poruke. Ti zavjeti izazov su društvu i kulturi, koji ne shvaćaju ili odbacuju ljubav, te omalovažavaju poslušnost kao oduzimanje slobode", dodao je zagrebački nadbiskup.

Kardinal Bozanić izrazio je i uvjerenje da zavjet siromaštva ima snažan utjecaj i može dati izuzetno svjedočanstvo današnjem svijetu. I to - kako je kazao - "ne samo onima koji se svim sredstvima i na sve moguće načine bezobzirno bore za bogatstvo, kao jedinu i najveću vrijednost života, nego i onima koji trpe od različitih oblika suvremenog siromaštva".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙