FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen časopis "Europski glasnik"

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Predstavljajući večeras u Zagrebu časopis "Europski glasnik", francuski filozof Alain Finkielkraut,upitao je nazočni auditorij "dijeli li još uvijek iste brige izabrinutost s njim zbog rastućeg antisemitizma".
ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Predstavljajući večeras u Zagrebu časopis "Europski glasnik", francuski filozof Alain Finkielkraut, upitao je nazočni auditorij "dijeli li još uvijek iste brige i zabrinutost s njim zbog rastućeg antisemitizma".

O novom broju "Europskoga glasnika", na predstavljanju u Muzeju Mimara, osim Finkielkrauta još su govorili urednici časopisa Dražen Katunarić i Žarko Paić, Neven Šimac, a u ime nakladnika književnik Velimir Visković.

Tekstove iz časopisa čitala je glumica Alma Pica.

"Globalizacija je nedovršen ideološki koncept", rekao je Šimac, dodavši kako je jedina "velesila postala hegemon samo zato jer je ona druga velesila nestala".

"Huntington je nositelj paranoidne politike koji je zajedno s Kissingerom zastupao tezu kako Bosnu treba podijeliti", kazao je Paić, i napomenuo kako su to prihvatili u Hrvatskoj i Srbiji.

"Ta je politika počivala na tezi da postoji nepremostiva razlika između Hrvata i Bošnjaka", dodao je.

Finkielkraut je istaknuo kako ga je iznenadila ponuda da piše knjigu zajedno s njemačkim filozofom Peterom Sloterdijkom.

"Nisam ja stručnjak za njegovu filozofiju, a ni on za moju", rekao je Finkielkraut i ocijenio kako je Sloterdijk nakon dugo vremena prvi njemački filozof koji se u svom filozofiranju oslanja na njemačku filozofsku tradiciju.

Visković je rekao kako Gradski ured za kulturu "financira tajkunske balove" a da je smanjio novčanu potporu ne samo "Europskom glasniku" nego i drugim vrijednim časopisima koji izlaze u Zagrebu.

Časopis "Europski glasnik" u 14 poglavlja piše o politici, filozofiji, književnosti, psihologiji i društvu, a tematski blokovi posvećeni su književnim putovanjima, Huntingtonu i novoj američkoj ideologiji, meksičkoj književnosti, globalizaciji ili ulozi globalizacije na pojedinačne zemlje, piscu Ivanu Illichu, zapisima svjedoka vremena, arhitekturi, prijevodima japanskih pripovjedača, pedagoškim i psihološkim temama te o prijevodima poezije.

Nakladnik časopisa je Hrvatsko društvo pisaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙