FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 1. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 1. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BRUXELLES

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u utorak u Belgiju, gdje će se tijekom dvodnevnog boravka u Bruxellesu susresti s belgijskim kraljem Albertom II. i premijerom Guyom Verhofstadtom.

U glavnom gradu Belgije, ujedno središtu europskih institucija i Sjeveroatlanskog saveza, Mesić će se sastati i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europskog parlamenta Joseom Borrellom Fontellesom, visokim predstavnikom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Javierom Solanom i s glavnim tajnikom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom.

Uoči putovanja u Bruxelles, Mesić je izjavio kako je cilj posjeta uvjeriti sugovornike u napore koje Hrvatska čini za priključenje euroatlanskim integracijama. Glavne teme susreta s dužnosnicima NATO-a bit će, kako se najavljuje, nastavak hrvatske suradnje sa Sjeveroatlanskim savezom i sudjelovanje naših vojnika i civila u međunarodnim misijama NATO-a.

RIM

Papa Ivan Pavao II. proveo je mirno i petu noć u bolnici Gemelli i "priprema se za vođenje mise", rekao je u utorak šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls nakon današnjeg posjeta Papi.

Navarro Valls je potvrdio novinarima pred bolnicom da je Papa proveo mirnu noć, dodajući da je "dobar pacijent" te da "nastavlja vježbe glasnica".

Ivan Pavao II. nalazi se u bolnici od četvrtka, kada mu je načinjena i traheotomija kako bi lakše disao. Još se ne zna koliko će dugo ostati u bolnici. List "Corriere della Sera" u utorak piše kako bi Papa mogao ostati u bolnici do Uskrsa.

LONDON

Britanski premijer Tony Blair otvorio je u utorak u Londonu jednodnevnu međunarodnu konferenciju posvećenu reformama Palestinske samouprave na kojoj, između ostalih, sudjeluju i palestinski predsjednik Mahmud Abas i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan.

Dvadesetak ministara vanjskih poslova, među kojima i američka državna tajnica Condoleezza Rice, sudjelovat će na tom susretu kojim se namjerava pomoći Palestinskoj samoupravi da, prema riječima Tonyja Blaira, postane "pravi partner za mir" na Bliskom istoku.

Na konferenciji u Londonu ne sudjeluju Izraelci, budući da se u fokusu konferenciji nalaze palestinske reforme. U središtu jednodnevnog skupa u Londonu bit će reforme palestinskih snaga sigurnosti, političkih institucija i vlasti kao i financijska pomoć Palestinskoj samoupravi.

LONDON

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas izrazio je u utorak zadovoljstvo ozbiljnošću i ogromnim zanimanjem koje je Bushova administracija iskazala spram Bliskog istoka.

"Primijetili smo ozbiljnost stava američke administracije i predsjednika Busha", izjavio je Abas na BBC-ju. "Prisustvo i sudjelovanje na konferenciji u Londonu Condoleezze Rice, državne tajnice, živi je dokaz ogromnog zanimanja koje sada iskazuje američka administracija", rekao je on.

"Složili smo se oko cilja konferencije koji se sastoji u podržavanju Palestinske samouprave i potreba palestinskog naroda", rekao je on.

BEJRUT

Cjelokupni libanonski tisak pozdravio je u utorak pobjedu oporbe čiji su prosvjedi izazvali ostavku prosirijske vlade Omara Karamea, ali je izrazio zabrinutost u pogledu buduće vlade.

"Trg mučenika je 28. veljače srušio vladu", naslov je u visokotiražnom dnevnom listu Al-Nahar koji dodaje da je "ta pobjeda oporbe početak izlaza iz krize, a ne završetak krize". "Problem osnivanja nove vlade je podjednako važan kao i ostavka vlade", naglašava se.

Dnevni list al-Mostaqbal, bivšeg ubijenog premijera Rafika Haririja piše o "maskiranoj vladi koja je pala, ali se pita kada će pasti onaj koji ju je postavio". Dnevni list Al-Anwar piše o "fasadi vlade koja je pala, ali zgrada vlasti je još uvijek tu" i dodaje da "ništa ne navodi na to da je arogancija države nestala".

TEHERAN

Iran je odlučan u pogledu nastavka obogaćivana urana kako bi proizveo vlastito gorivo za 20 nuklearnih elektraba, izjavio je u utorak iranski ministar vanjskih poslova Kamal Karzai, prenosi agencija Isna.

"Glavna osovina naših razgovora s europskim zemljama je prepoznavanje našeg legitimnog prava da upravljamo nuklearnom tehnologijom, posebice proizvodnjom goriva za 20 nuklearnih centrala od 1.000 megawatta, rekao je Karzai u sklopu konferencije "Perzijski zaljev, sigurnost i suradnja".

KUVAJT

Zadnjega dana posjeta Kuvajtu, njemački kancelar Gerhard Schroeder sastao se u utorak s kuvajtskim emirom šeikom Jaberom al-Ahmedom al-Sabahom.

Planirano je da kancelar u utorak posjeti i centar za obuku koji vode njemački stručnjaci i da ondje održi govor njemačkim i kuvajtskim poslovnim ljudima, a zatim putuje u Katar.

Schroeder je u ponedjeljak od kuvajtskoga premijera šeika Sabaha al-Ahmeda al-Sabera dobio uvjeravanja da će pokušati obuzdati rast cijene nafte. Schroeder je u jednotjednom posjetu zemljama Perzijskoga zaljeva na čelu velikog izaslanstva njemačkih gospodarstvenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙