FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: Čengić zanijekao krivnju za zloporabu položaja

SARAJEVO,14. veljače(Hina) - Zastupnik u parlamentu Bosne i Hercegovinei jedan od najutjecajnijih bošnjačkih političara Hasan Čengić izjasniose u ponedjeljak na Sudu BiH kako se ne osjeća krivim po optužnicikoja ga tereti za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenjeisprava, počinjeno u vrijeme dok je obnašao dužnost zamjenika ministraobrane Federacije BiH.
SARAJEVO,14. veljače(Hina) - Zastupnik u parlamentu Bosne i Hercegovine i jedan od najutjecajnijih bošnjačkih političara Hasan Čengić izjasnio se u ponedjeljak na Sudu BiH kako se ne osjeća krivim po optužnici koja ga tereti za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava, počinjeno u vrijeme dok je obnašao dužnost zamjenika ministra obrane Federacije BiH.

Optužnicu protiv Čengića 24. siječnja podigao je međunarodni tužitelj Johnatan Schmidt iz posebnog odjela pri Tužiteljstvu BiH zaduženog za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Sadržaj optužnice nije poznat u cijelosti, no mediji su ranije prenijeli kako se Čengića tereti da je kao doministar obrane 1996. godine protuzakonito dopustio proizvodnju i prodaju naoružanja tvrtki pod nazivom "Bosanska investicijska organizacija".

Na takvo što, stajalište je državnog tužiteljstva, Čengić nije imao pravo jer o prometu i prodaji naoružanja i vojne opreme u to vrijeme su morali zajednički odlučivati federalna vlada i najmanje tri ministarstva.

Ako bi mu tijekom sudskog postupka bila dokazana krivnja, Čengić bi mogao dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od jedne do deset godina.

"Sada je jasno kako je riječ o politički motiviranom procesu u kojemu se pokušava revalorizirati povijest", izjavio je Čengić novinarima u zgradi Suda BiH nakon izjašnjavanja o krivnji u postupku tzv. prethodnog saslušanja.

On je ustvrdio kako je prava nakana onih koji stoje iza optužnice predstaviti rat u BiH u drugačijem svjetlu od onoga kakav je stvarno bio te poniziti sve koji su zaslužni za obranu zemlje od agresije.

"Dokazat ćemo u kaznenom postupku da Sud ovdje samo gubi vrijeme umjesto da sudi onima koji su to doista i zaslužili", kazao je Čengić.

Početak suđenja za sada nije zakazan, no pretpostavlja se kako bi ono moglo slijediti potkraj ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙