FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ravnateljica Doma "Maestral" o istrazi o zlostavljanjima

SPLIT, 31. siječnja 2005.(Hina) - Ravnateljica Doma za djecu "Maestral"u Splitu Tatjana Vukman na današnjoj je konferenciji za novinareizjavila kako djeca u toj ustanovi, "premda je moguće da su nekiodgojitelji primjenjivali nepedagoške metode, nisu bila zlostavljana izapuštena".
SPLIT, 31. siječnja 2005.(Hina) - Ravnateljica Doma za djecu "Maestral" u Splitu Tatjana Vukman na današnjoj je konferenciji za novinare izjavila kako djeca u toj ustanovi, "premda je moguće da su neki odgojitelji primjenjivali nepedagoške metode, nisu bila zlostavljana i zapuštena".

Općinsko državno odvjetnišvo prošli je tjedan zbog sumnje da su počinjena kažnjiva djela zapuštanja i zlostavljanja maloljetnika podnijelo kazneni zahtjev za istragom protiv šest osoba, među inima i ravnateljice Doma. Zahtjev se temelji na izjavama bivšeg odgojitelja Ivice Karačića kako je u tijeku četiri mjeseca rada uočio zlostavljanje djece u domovima "Maestral" u Splitu i "Miljenko i Dobrila" u Kaštelima, te o tome i javno govorio u medijima.

Podatak da je odvjetništvo podnijelo zahtjev za istragom doznala sam iz tiska pa ne znam na koga se zahtjev odnosi ni o kojim djelima je riječ, te o tim navodima ne želim govoriti, jer će biti i predmet moguće istrage, kazala je ravnateljica Vukman.

Zapitala je, međutim, "kako se nitko nije zapitao tko je taj Karačić, što je njegov cilj i kakvim se metodama služi".

"On na neprofesionalan način, manipuliranjem djecom, od odgovorne ustanove pravi slučaj, a istodobno po nalazu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi metode kojima se služi Karačić nisu dopustive, jer je manipulirao djecom radi osobnih interesa", ustvrdila je.

Novinare je zamolila da pokušaju jasno razlikovati profesionalni propust, pogrješku, primjenu nepedagoške metode i kažnjivo djelo, a pozvala je i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi da objavi nalaze svih dosadašnjih nadzora i revizija rada u "Maestralu".

Najavila je i kako će službenici toga ministarstva sutra još jednom posjetiti "Maestral" i pokušati utvrditi jesu li počinjene nepravilnosti u radu s djecom.

Ravnateljica je istaknula kako ne može reći je li neki odgojitelj primijenio neke nepedagoške metode, niti može govoriti o tome što su djeca izjavljivala u svojim pismima, jer sve će to, dodala je, pokazati istražni postupak.

Odgojitelja, kaže, frustrira situacija kad je suočen s neposluhom i nesuradnjom djeteta, osobito ako je riječ o djetetu s indicijama poremećaja u ponašanju ili ako pripada tzv. skupini teško odgojive djece. "U takvim situacijama odgojiteljske nemoći i jake motivacije za djetetovu dobrobit može se dogoditi primjena neprikladnih pedagoških metoda, međutim, na sve se takve mjere uvijek reagira i mora biti jasno kako nije riječ ni o zapuštanju ni o zlostavljanju", naglasila je ravnateljica Vukman.

Rekla je kako je uglavnom zadovoljna načinom na koji su se mediji do sada postavili prema mogućoj istrazi navodna kažnjiva djela nad štićenicima, odnosno, nastojali su od toga ne raditi senzaciju, čime su olakšali položaj u prvom redu djeci koja su teško pogođena svime što čuju, ali i samim djelatnicima koji u nemogućim uvjetima i dalje pokušavaju profesionalno i s ljubavlju obavljati odgovoran posao.

Iznimka je, kako je rekla, novinarka jednih dnevnih novina, koje je Dom tužio sudu i prijavio Sudu časti Hrvatskoga novinarskog društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙