FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikalna košarica SSSH: troškovi u siječnju na razini prosinca

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Sindikalna košarica Savezasamostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da su minimalni životnitroškovi četveročlane obitelji u siječnju ostali na približno istojrazini kao u prosincu, a prosječnom plaćom moglo se pokriti samo 72,08posto troškova.
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u siječnju ostali na približno istoj razini kao u prosincu, a prosječnom plaćom moglo se pokriti samo 72,08 posto troškova.

Minimalni troškovi u siječnju su iznosili 5.481 kunu, odnosno za devet kuna više nego u prosincu. Prosječna plaća u studenom iznosila je 3.951 kunu, za kunu manje nego u listopadu, a njome se moglo pokriti 72,08 posto troškova.

Ako četveročlana obitelj živi u podstanarstvu, njezini minimalni troškovi iznose 6.967 kuna, a prosječna plaća podmiruje tek 56,71 posto troškova.

Doda li se tome automobil, minimalni mjesečni izdaci rastu za još 806 kuna.

Sindikalna košarica u siječnju, kao i prethodnog mjeseca, najniža je u regiji Slavonije i Baranje, te iznosi 5.271 kunu, a najviša na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije gdje iznosi 5.746 kuna.

Od 1. siječnja najniža bruto plaća u Hrvatskoj iznosi 2.080 kuna. Uz pretpostavku da obitelj ima dvoje djece a samo jedan roditelj radi, zaposleni će roditelj na ruke dobiti 1.664 kune.

S tom plaćom obitelj može pokriti samo 30,4 posto košarice, odnosno dostatno joj je da preživi samo devet dana u mjesecu, upozorava SSSH.

U odnosu na prošlu godinu, povećanjem najniže plaće kućni proračun povećan je za 103 kune, što obitelji nije dovoljno ni za kruh za cijeli mjesec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙