FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 27. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 27. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

BERLIN

Povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn zalaže se za to da pregovori između Europske unije i Hrvatske o punopravnom članstvu budu otvoreni 17. ožujka. On je u razgovoru za berlinski dnevnik "Tageszeitung" od ponedjeljka rekao kako bi otvaranje pregovora sljedećeg mjeseca bilo "pozitivan signal" za ostale balkanske zemlje. Rehn je istodobno ponovio zahtjeve za izručivanjem osumnjičenika Haškoga suda Ante Gotovine. On Vladi u Zagrebu "priznaje da se pojačano trudi u potrazi za Gotovinom" ali da će EU konačnu odluku donijeti na temelju izvješća glavne tužiteljice Haškoga suda Carle del Ponte koji se očekuje sljedećih dana.

ZAGREB

Austrijski predsjednik Heinz Fischer primio je hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića u štajerskom dvorcu Muerzsteg u privatni posjet koji je, kako je kazala glasnogovornica austrijskog predsjednika, prošao u "vrlo prijateljskoj atmosferi". Dvojica predsjednika razgovarala su o naporima koje Hrvatska ulaže u ulazak u Europsku uniju, o razvoju situacije na jugoistoku Europe te o ostalim aktualnim pitanjima svjetske politike, kazala je glasnogovornica austrijskog predsjednika Astrid Salmhofer, kako prenosi austrijska novinska agencija. Glasnogovornica nije željela prenijeti točan sadržaj razgovora, s obzirom na to da je riječ o posjetu privatnog karaktera. Ona je kazala, prenosi APA, da je u "privatnoj atmosferi lakše razmijeniti mišljenja" te da se "drukčije može razgovarati nego u posjetima službenog karaktera".

BEOGRAD

Savjetnik za unutarnju politiku srbijanskog premijera Vojislava Koštunice rekao je u nedjelju da su, sa stanovišta države, potpuno neformalne sve aktivnosti vezane za rješavanje pitanja povratka izbjeglica i političkih prava Srba u Hrvatskoj koje su izvan sporazuma koje su potpisali SCG i Hrvatska. Komentirajući subotnju "obnoviteljsku sjednicu" Skupštine "Republike Srpske Krajine", savjetnik Mišo Đurković je u izjavi agenciji Tanjug podsjetio da su odnosi SCG i Hrvatske regulirani nizom međudržavnih sporazuma između nekadašnje SR Jugoslavije, odnosno SCG, i Republike Hrvatske, počevši od Sporazuma o normalizaciji odnosa iz 1995. godine, sve do Sporazuma o manjinama, koji je potpisan ove godine. U beogradskom Domu sindikata u subotu je održana "obnoviteljska sjednica" Skupštine "Republike Srpske Krajine", njenog saziva iz 1993. godine, na kojoj je formirana "vlada Republike Srpske Krajine u progonstvu", a za njenog predsjednika je izabran Milorad Buha iz Belog Manastira.

PODGORICA

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u nedjelju da vjeruje kako će europske institucije podržati razgovore o preuređenju odnosa Crne Gore i Srbije. Đukanović je, u razgovoru s predsjednicom Izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack, kazao kako je priključivanje europskim i transatlantskim integracijama prioritet Crne Gore, te da je crnogorska vlada snažno opredijeljena za daljnje reforme. "Neposredni ciljevi su pozitivna studija opravdanosti otpočinjanja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji i članstvo u programu NATO-a Partnerstvo za mir. Crna Gora, njena vlada i druge državne i društvene institucije spremne su u tom smislu ispuniti sve obaveze", kazao je Đukanović.

MOSKVA

Potpisivanje sporazuma između Moskve i Teherana kojim će se omogućiti puštanje u pogon prve iranske nuklearne centrale "ne znači da će se Iranu odmah početi isporučivati nuklearno gorivo", izvijestilo je u nedjelju rusko ministarstvo vanjskih poslova. "Potpisivanje sporazuma između Rusije i Irana o vraćanju iskorištenog urana Rusiji ne znači da će se s isporukom nuklearnog goriva Iranu početi odmah", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Jakovenko.

TEL AVIV

Bivši izraelski ministar energetike Gonen Segev je, nakon jednogodišnje sudske istrage, priznao da je prošle godine iz Nizozemske u Izrael namjeravao prokrijumčariti 32.000 tableta ekstazija obloženih čokoladnim preljevom, izvijestili su u nedjelju izraelski mediji. Segev je veći dio protekle godine, za vrijeme trajanja istrage, proveo u zatvoru, a sada je suočen s mogućnošću izdržavanja petogodišnje kazne zatvora i novčanom kaznom u iznosu od 20.000 eura. Bivši ministar optužen je da je zajedno s još dvojicom muškaraca u travnju prošle godine iz Nizozemske pokušao prokrijumčariti drogu vrijednu nekoliko stotina tisuća dolara.

DUŠANBE

Izborno povjerenstvo najsiromašnije zemlje središnje Azije Tadžikistana u nedjelju je izvijestilo kako su biračka mjesta u cijeloj zemlji zatvorena, da su parlamentarni izbori u zemlji protekli u miru te da je na izbore izašlo više od 84 posto od ukupno 3,1 milijuna birača s biračkih popisa, od ukupno 6,6 milijuna stanovnika. Na izborima za 63 zastupnička mjesta donjeg doma parlamenta natjecalo se šest političkih stranaka. Prvi će rezultati biti poznati u ponedjeljak ujutro.

PODGORICA

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u nedjelju, u razgovoru s predsjednicom Izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack, da vjeruje kako će europske institucije podržati razgovore o preuređenju odnosa Crne Gore i Srbije. Đukanović je kazao kako je priključivanje europskim i transatlantskim integracijama prioritet Crne Gore, te da je crnogorska vlada snažno opredijeljena za daljnje reforme. "Neposredni ciljevi su pozitivna studija opravdanosti otpočinjanja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji i članstvo u programu NATO-a Partnerstvo za mir", kazao je Đukanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙