FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush ide u Europu poboljšati transatlantsko partnerstvo

WASHINGTON, 19. veljače 2005.(Hina) - Svjestan da su američko-europskiodnosi bitno pogoršani u njegovom prvom mandatu, američki predsjednikGeorge W. Bush kreće u nedjelju na četverodnevnu europsku turneju kakobi popravio oslabljeno transatlantsko partnerstvo i izgradio potporuza obnovu Iraka te pridobio saveznike za pojačani pritisak na Iran iSiriju.
WASHINGTON, 19. veljače 2005.(Hina) - Svjestan da su američko-europski odnosi bitno pogoršani u njegovom prvom mandatu, američki predsjednik George W. Bush kreće u nedjelju na četverodnevnu europsku turneju kako bi popravio oslabljeno transatlantsko partnerstvo i izgradio potporu za obnovu Iraka te pridobio saveznike za pojačani pritisak na Iran i Siriju.

"Moj prvi cilj je podsjetiti i Amerikance i Europljane da su transatlantski odnosi veoma važni za našu zajedničku sigurnost i za mir te da ponekad imamo različita stajališta, ali dijelimo iste vrijednosti, veliku ljubav i poštovanje prema slobodi", rekao je Bush novinarima u četvrtak u Bijeloj kući.

Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley predstavio je uoči puta novinarima nedavne uspješne izbore u Iraku kao povod za obnovu američko-europskog jedinstva nakon teških nesuglasica oko rata u Iraku.

"Bit će uspostavljena nova vlada u Bagdadu i jedno je od pitanja kako Europska unija i Sjedinjene Države mogu zajednički raditi da podrže tu vladu", rekao je Hadley.

On je kazao kako će Bush s čelnicima NATO-a razgovarati o tome može li se proširiti program Saveza za obuku iračkih sigurnosnih snaga.

Bushov europski posjet prvo je inozemno putovanje u njegovom drugom mandatu i najraniji posjet europskom kontinentu bilo kojeg američkog predsjednika nakon inauguracije, što odražava važnost koju Bijela kuća pridaje poboljšanju međusobnih odnosa.

Bush u nedjelju leti u Bruxelles na četverodnevne razgovore s europskim saveznicima. S francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom imat će radnu večeru u ponedjeljak, a u utorak će se susresti s čelnicima NATO-a i posjetiti sjedište Europske unije.

Predsjednik Bush namjerava razgovarati o načinima na koje europske zemlje mogu pomoći demokracijama u nastanku u Afganistanu i Iraku i postići konsenzus oko suzbijanja nuklearnog programa Irana, te unaprjeđenja mirovnog procesa na Bliskom istoku između Izraela i Palestinaca, kazao je Hadley. Bush, koji je obećao 350 milijuna dolara pomoći Palestincima, pozvat će i europske čelnike da "daju sličan doprinos", rekao je on.

Iranski nuklearni program i nazočnost Sirije u Libanonu zauzet će visoko mjesto na dnevnom redu Bushova posjeta.

"Sjedinjene Države i Europa trebaju poslati jasnu poruku Siriji", rekao je Hadley. Ta poruka bi bila da na Bliskom istoku jača borba protiv terorizma i za veće slobode, te da i Sirija mora pratiti promjene koje se tamo zbivaju, rekao je Bushov savjetnik.

Bush je na konferenciji za novinare u četvrtak pozvao Siriju da, nakon ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, povuče svojih 13.000 vojnika iz Libanona i kazao da će tražiti potporu Europljana da se izvrši snažniji pritisak na Damask.

On je na konferenciji za novinare izbjegao odgovoriti hoće li podržati napore Francuske, Njemačke i Velike Britanije da uvjere Iran da odbaci svoj program obogaćivanja urana u zamjenu za tehnološku, financijsku i političku potporu. Od saveznika će zatražiti da od Irana jedinstveno zahtijevaju da ne razvija nuklearno oružje.

"Približavanje" Europe i SAD-a sada je glavna tema u Bijeloj kući, ocjenjuju analitičari, a to su posvjedočili i nedavni pozitivno ocijenjeni europski posjeti državne tajnice Condoleezze Rice i ministra obrane Donalda Rumsfelda.

Prema najavama, Bush će se u utorak odvojeno sastati s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem i ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom.

Iz Bruxellesa Bush će otputovati u Mainz u Njemačkoj gdje će u srijedu razgovarati s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom, i na kraju u Bratislavu u Slovačkoj gdje će se u četvrtak sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Hadley je rekao da će Bush Putinu izraziti zabrinutost oko nazatka demokracije u Rusiji, vezanog uz koncentraciju vlasti u Kremlju i pomanjkanje neovisnih medija. "U posljednje vrijeme je bilo razvoja događaja koji izazivaju pitanja i zabrinutost", rekao je on.

Još jedan problem u odnosima SAD-a i EU-a je i Bushova odluka 2001. da Sjedinjene Države ne prihvate Protokol iz Kyota usmjeren na borbu protiv globalnog zatopljavanja. Očekuje se kako će Bush u govoru u Bruxellesu istaknuti da SAD želi surađivati u rješavanju posljedica klimatskih promjena. SAD se odbija pridružiti Protokolu iz Kyota jer bi ispunjavanje zahtjeva za smanjenjem emisije stakleničkih plinova bilo preskupo za američko gospodarstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙