FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup o razvoju otoka

MALINSKA, 3. veljače 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometai razvitka i Njemačko društvo za tehničku suradnju (GTZ) priredili suseminar o provedbi programa održiva razvoja otoka, koji je jutrospočeo u Malinskoj.
MALINSKA, 3. veljače 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i Njemačko društvo za tehničku suradnju (GTZ) priredili su seminar o provedbi programa održiva razvoja otoka, koji je jutros počeo u Malinskoj.

U radu skupa sudjeluju predstavnici Ministarstva, jadranskih županija, gradonačelnici i načelnici otočnih gradova i općina, predstavnici državnih, javnih tvrtaka i drugi.

Otvarajući skup, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta kazao je da je zamisao seminara okupiti sve sudionike koji se skrbe za život na otocima. Istaknuo je da će na temelju zaključaka sa skupa Ministarstvo donijeti odluku o izmjenama Zakona o otocima ili izradbi novog zakona. Ustvrdio je da je sadašnji zakon znatno unaprijedio razvoj otoka, naročito u komunalnoj infrastrukturi, socijalnim i društvenim djelatnostima, ali da je došlo vrijeme za njegovu izmjenu.

Državni tajnik za more Branko Bačić rekao je da Ministarstvo izrađuje dva pravilnika o otocima: o subvencioniranju zapošljavanja i izvornom otočnom proizvodu, u prvom redu zaštiti poljoprivrednih proizvoda. Bačić je ustvrdio da je prometna povezanost otoka, napose međuotočna, slaba te da se zato priprema nov zakon o javnom linijskom prijevozu duž obale i do otoka. Taj zakon bi uveo konkurentnost i pridonio poboljšanju prijevoza, dodao je.

Najavio je da će otočani do 1. travnja sva vozila morati označiti vinjetama ako žele ostvariti popust od 30 posto na prijevoz trajektom. Također je najavio da će do ljeta biti izrađena strategija nautičkog turizma, koja će Jadran odrediti kao more za elitni nautički turizam te utvrditi najveći broj vezova, tako da se razvija kvaliteta, a ne povećava broj vezova.

Predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka predstavili su programe održivog razvoja otoka, državne programe razvoja otoka i otočne godišnje programe koji se izrađuju na osnovi dvaju potonjih.

Seminar se nastavlja razgovorom o viziji otočnog razvja i radom u skupinama, a završava sutra donošenjem zaključaka i dogovorom o daljim potezima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙