FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija i Rijeka: trima izložbama počeli "Dani sjećanja - dani upozorenja"

RIJEKA ,27. siječnja 2005.(Hina) - Otvaranjem triju izložbi, u Opatijii Rijeci danas je počela manifestacija "Dani sjećanja - daniupozorenja" posvećena 60. godišnjici oslobođenja nacističkogkoncentracijskog logora Auschwitz.
RIJEKA ,27. siječnja 2005.(Hina) - Otvaranjem triju izložbi, u Opatiji i Rijeci danas je počela manifestacija "Dani sjećanja - dani upozorenja" posvećena 60. godišnjici oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz.

U Opatiji je otvorena izložba "Crna noć je šapićala..." koju su postavili učenici opatijske gimnazije "Eugen Kumičić" u suradnji s antifašističkim udrugama, a u Muzeju Grada Rijeke otvorene su izložbe "Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju 1941. - 1943." i "Varšavski geto".

Na izložbi u Opatiji prikazana su stradanja stanovništva Liburnije od ovih fašizma i nacizma kroz iskaze, koje su putem audiovizualnih sredstava ale žrtva tih dvaju režima, te izloženim izvornim dokumentima i predmetima.

Na riječkoj izložbi o fašističkim logorima izložene su fotografije, dokumenti i predmeti koji svjedoče o teroru talijanskih okupacijskih vlasti na ovom području u 2. svjetskom ratu.

U četiri fašistička logora u Lovranu, Bakru, Kraljevici i Kamporu na Rabu bilo je zatočeno oko 23.000 interniraca iz Slovenije, Hrvatskog primorja, Gorskog kotara i djelova Like, kao i Židovi, koji su se sklonili u ovaj kraj bježeći pred terorom Nijemaca i ustaša. Procjenjuje se da je u tim logorima umrlo oko 1500 ljudi.

Izložba "Varšavski geto" predstavlja 16 fotografija njemačkog vojnika Joea Heydeckera koje je on kriomice snimio u tom dijelu Varšave želeći sačuvati istinu o za budućnost.

Organizatori izložaba su opatijska gimnazija i udruge antifašističkih boraca i antifašista iz Rijeke i Opatije, a pokrovitelji Primorsko-goranska županija i gradovi Rijeka i Opatija.

Do proljeća će u sklopu manifestacije "Dani sjećanja - dani upozorenja" biti organizirane tribine, okrugli stolovi, predavanja, predstavljanja knjiga i učeničke tribine o raznim aspektima fašizma i nacizma.

(hina) xdsil yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙